2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Nem tudni, hogy mi történt a csepeli ötödikesekkel

2016. május 4., szerda 16:01, frissítve: szerda 19:12

16 kocsival vonultak ki a mentők az egyik csepeli általános iskolához, miután két ötödikes osztály diákjai fejfájásra, szédülésre és hányingerre panaszkodtak. Valamennyiüket a Heim Pál Gyermekkórház toxikológiai osztályára vitték, megfigyelésre ott is tartották őket. Rosszullétük okait még vizsgálják, a katasztrófavédelem mérőlaborja a strand vizében nem mutatott ki mérgező klórgázt.

Rengeteg mentőautó állt a csepeli Kazinczy Ferenc Általános Iskola előtt. Kétosztálynyi gyerekhez riasztották őket. Az ötödikesek az úszás után lettek rosszul.

„16 mentőautót riasztottunk a helyszínre. Összesen 39 gyermeket kellett megvizsgálni és kórházba szállítani. Szerencsére egyikük sem volt életveszélyes állapotban. Fejfájás, szédülés, hányinger, hányás voltak a panaszaik. Hogy mi okozta a tüneteket, ezt szakemberek vizsgálják” – közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A gyerekeket a Heim Pál Gyermekkórházba szállították. „Jó állapotban vannak, mind a 39 gyermek, akit ápolunk, és klórmérgezés gyanújával utalták be őket a kórházunkba. Ezek önmagukban nagyon általános panaszok, tehát ezek önmagukban nem utalnak semmiféle betegségre, de az, hogy így csoportosan és több gyereket egyszerre, egy helyen érintett, ebből gondolták az esetleges mérgezés lehetőségét. Hogy ez klór vagy egyéb, azt pillanatnyilag vizsgálják” – közölte Fekete Ferenc, a Heim Pál Gyermekkórház orvosigazgatója.

A strand vizét a katasztrófavédelem munkatársai vizsgálták, kiugró értékeket azonban nem találtak.

„A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság úgynevezett katasztrófavédelmi laborja vizsgálta meg a fürdőmedence vízminőségét. (…) A kollégáim több mintát is vettek. A minták mind negatívak voltak, tehát semmiféle határértéket meghaladó anyagot nem mutattak ki a medence vizéből. A medence vízminősége ivóvíz-minőségű, így át is adtuk a helyszínt az üzemeltető fenntartónak” – mondta Kisdi Márk Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Hogy mitől lehettek rosszul a gyerekek, még vizsgálják. Megfigyelésre azonban éjszakára benntartják őket a kórházban, ahonnan várhatóan csütörtökön mehetnek haza.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!