2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nem tudják behajtani a Marian Cozma családjának járó 200 milliót

Hír TV

2018. július 30., hétfő 12:28, frissítve: hétfő 14:36

Hiába ítélt meg a bíróság több mint 200 millió forintot Marian Cozma családjának, a veszprémi kézilabda klub meggyilkolt játékosának szülei csaknem 10 év után sem kaptak semmit. Az ügynek több mint 80 milliós perköltsége van, a szabályok szerint az elítélteknek először ezt kell megtéríteniük, a pénzt viszont nem sikerült behajtani. Az öt elítélt közül Sztojka Ivánt nemrég feltételesen szabadlábra helyezték – ügyvédje szerint családi vállalkozásban fog majd dolgozni.

Marian Cozma román válogatott kézilabdázó, a Veszprém játékosa egy a veszprémi szórakozóhelyen kapott halálos késszúrást 2009-ben. A sportoló 26 éves volt. A menekülő gyilkosokat az osztrák rendőrök még aznap elfogták.

Az ügyben 3 évvel később született jogerős ítélet: a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt az elsőfokú életfogytiglan helyett 18-18 évre, Sztojka Ivánt társtettesként a korábbi 20 helyett 13 évre ítélték.

Sztojka kifogástalan magatartására tekintettel azonban 9 év 5 hónap után, feltételesen szabadult.

A borsonline egy fotót is közölt, a portál szerint az elítélt vígan mulatozott szabadulása alkalmából egy enyingi étteremben. „Számos tréninget végzett el a börtönben, mint például konfliktus és agressziókezelési tréninget, kommunikációs foglalkozásokon vett részt, amelyek a kinti életéhez való felkészítéshez köthetőek. Hazatérését követően édesanyjával, illetve gyermekeivel van elfoglalva, a családban több vállalkozás is működik, tudomásom szerint valamelyikben kíván elhelyezkedni” – mondta Kereszturi Mónika, Sztojka István jogi képviselője.

Marian Cozma családja pert nyert a gyilkosságban elítéltek ellen, az öt férfit 211 millió forintos kártérítésre kötelezték, ebből azonban egyetlen forintot sem fizettek ki eddig. A család ügyvédje szerint nem is tudják a pénzt behajtani addig amíg az elítéltek először ki nem fizetik a 80 milliós perköltséget. A család kártérítése ugyanis csak második a sorban.

„Szinte lehetetlen behajtani. Nekem nem ez az egyetlen ahol sértetteket képviselek. Olaszliszka, Szögi Lajos és családja. Több mint 50 millió forint. Ott is szabadulgatnak már szépen lassan a gyilkosok, egy forintot nem lehetett behajtani” – mondta Helmeczy László.

A család ügyvédje szerint Marian Cozma szülei belebetegedtek fiuk elvesztésébe és a létminimumon tengődnek. Anyagi segítséget pedig csak egy alapítványtól kaptak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!