2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nem több a balhé a BKV járatain, csak több kerül nyilvánosságra

2017. január 16., hétfő 20:03

A Budapesti Közlekedési Központra hárítja a rendőrség a fővárosi tömegközlekedés biztonságának garantálását. A metrókon, villamosokon történő lopásokról, verekedésekről készült képfelvételek mindennaposak, de ez még nem bizonyítja azt, hogy az esetek szaporodtak, csak azt, hogy a technikai eszközök fejlődtek.

Videó bizonyítja, ahogy egy BKV-ellenőr verekszik egy utassal a Széll Kálmán téren, majd a másik ellenőr magát mentegeti és azt sérelmezi, hogy egy férfi videóra veszi az eseményeket.

Más felvételeken pedig az látszik, ahogy a BKV-ellenőrök lerugdosnak egy részeg utast a 4-es, 6-os villamosról éjszaka. De az elmúlt napokban tömegverekedés is volt a Jászai Mari téren, és az sem egyedi eset, hogy késő este az utasok zaklatásnak vannak kitéve a járműveken.

Egy nőt ketten provokálták a 9-es buszon. A tetteseket azóta elfogta a rendőrség.

A verekedős videók nagy részét a  BKV-figyelő blog is közzéteszi. A portál egyik szerkesztője szerint nem történik több verekedés a járatokon, mint korábban, csak a XXI. századi technikának köszönhetően sokkal több kerül fel belőlük a világhálóra.

„Nem vagyok benne biztos, hogy több ilyen esemény van, mint korábban volt, csak egyre tudatosabbak az utasok, és gyakran kerülnek elő ilyenkor a kamerák, a mobiltelefonok, egyre többen veszik fel az ilyen atrocitásokat és aztán küldik el valamilyen fórumokra vagy éppen a BKK-nak annak érdekében, hogy az ilyen eseteket kivizsgálják, hogy kiderülhessen, hogy arányos eljárásról volt-e szó, vagy túlkaptak az ellenőrök, vagy adott esetben pont az utasok voltak agresszívak” – nyilatkozta a BKV-figyelő szerkesztője, Király Dávid.

A BKK dolgozói egy estben sem támadhatnak, csupán úgynevezett arányos önvédelmet alkalmazhatnak – mondja az ügyvéd.

„Senki nem jogosult senkit fizikailag bántalmazni, külön bünteti a törvény azonban azokat, akik közfeladatot látnak el, nemcsak védelmük van speciális, hogyha őket bántják, hanem hogyha ők bántanak valakit, akkor ezért bizony egytől öt évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak, ha bebizonyosodik, hogy a hivatali tevékenységével kapcsolatosan túllépte a hatáskörét, és valakivel szemben fizikai bántalmazást alkalmazott. Van egy kivételes eset, ha őt támadják meg, akkor jogosult védekezni” – mondta el Magyar György.

A BKK e-mailben válaszolt, szerintük elenyészőek a járatokon történt zaklatások és verekedések. Amennyiben mégis előfordul, azt minden esetben kivizsgálják, és a megfelelő szankciókkal élnek ilyen esetekben.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig azt írta, megfelelő számban vannak jelen a forgalmas végállomásokon. A járatok biztonságának felügyelete pedig a BKK feladata.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!