2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Híradó 12:00

Nem tetszik az egyháznak a terv, ezért áll a lombikprogram

2017. augusztus 22., kedd 17:44, frissítve: kedd 20:15

Nincs válasz a lombikbébiprogramot firtató kérdésekre. A kormány több mint két éve ígéri a program bővítését, ami viszont a katolikus egyháznak nem tetszene.

„Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz. E kijelentés valóságtartalma sajnos korábban soha nem tűnt annyira reálisnak, mint éppen napjainkban” – a keresztény emberek felelősségéről beszélt Veres András a Szent István-nap alkalmából megtartott ünnepi szentmisén. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke – miután Konrad Adenauertől idézett – bírálta a lombikbébiprogramot. A támogatás növeléséről szóló rendelkezés a püspök szavai szerint a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye, amire oda kell figyelni.

„Testvérek, még egy belső veszélyre oda kell figyelnünk! Ugyanis egy fondorlatosan megfogalmazott, a jó szándék köntösébe bújtatott törvény által, amely figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye! Láthattuk ezt legutóbb például a lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezésben…”

„A püspöknek csak annyit szeretnék mondani, hogy ez nem egy katolikus ügy, ez nem egy beteg ügy. Ez egy nemzeti ügy” – a Kaáli Intézet alapító vezetője szerint a katolikus nők 80 százaléka nem veszi figyelembe az egyház dogmatikus szabályait a fogamzásgátlásról, az abortuszról vagy éppen a lombikbébiprogramról. A professzor úgy fogalmazott: a nemzet fogy, és a kormánynak mindent meg kell tennie azért, hogy minél több gyermek szülessen. A szakma két és fél éve várja a lombikprogram bővítését, ám a rendelet, amelyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke is bírált, máig nem jelent meg.

„Zombor Gábor, az akkori államtitkár javaslatára a kormány eldöntötte, hogy a kétszeresére emeli a lombikbébi-kezelések finanszírozásának számát. Azaz évi hatezerről tizenkétezerre. Ez akkor valahogy abbamaradt. Ez év tavaszán Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár ismét elővette a témát, újabb kormányhatározat született, hogy hatezerről tizenkétezerre emelkedik, azóta is várunk. Semmiféle információ nem jött, a közlönyben nem tettek közzé semmit” – mondta dr. Kaáli Nagy Géza.

A támogatás megemelésével jelentősen több gyermek születhetne évente Magyarországon.

„Lombikbébiprogram – nem tudom, hogy ez most hogy van napirenden – a kereszténydemokraták nemzetpolitikájáról tartott tájékoztatót Hoffmann Rózsa. Az országgyűlési képviselő szerint a lombikbébiprogram folytatható, ám arról a katolikus egyház felvetései miatt szerinte még sok vita lesz. – Miután azt tapasztalom, és nemcsak tapasztalom, hanem támogatom, és néha kezdeményezem is, hogy minden magyar támogatást, ami külhonban élő magyaroknak szól, a költségvetés függvényében emeljünk, és mint mondtam, 2011 óta ez hatszorosára nőtt, ezért egyáltalán nem zárom ki, hogy folytatódik, de talán az egészségügyi tárca illetékeseihez kellene fordulni” – nyilatkozta Hoffmann Rózsa.

Az nem derült ki, pontosan hogyan függ össze a külhoni magyarok támogatása a lombikbébiprogrammal. Az egészségügyi államtitkárság nem válaszolt a Hír Televízió kérdéseire, hasonlóan Veres András megyés püspökhöz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!