2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:35

„Nem szeretnénk orwelli államot”

2017. augusztus 6., vasárnap 15:32, frissítve: vasárnap 15:57

Szorosabb megfigyelés alá vonná az állampolgárokat a kormány egy új törvénytervezet szerint. A szigorításnak az adatvédelmi hatóság elnöke szerint is vannak aggályos pontjai. Péterfalvi Attila ezért több módosítást is javasol. A KDNP szerint a kormánynak kell mérlegelnie, hogy elfogadja-e a változtatásokat. Az MSZP egyetért az adatvédelmi hatósággal. A szocialisták éppen ezért jelen formájában nem támogatják a jogszabálytervezetet.

A Belügyminisztérium a héten terjesztette be az Országgyűlés elé azt a salátatörvényt, amely átírná a polgárok személyi adatairól szóló jogszabályt. A jövőben így a rendőrség, a közútkezelő vagy a közterület-felügyelő által készített felvételeket egy központi helyen tárolhatnák. Ehhez az adatbázishoz pedig egy keretszerződés szerint például a bűnüldöző szervek automatikusan engedély nélkül hozzáférhetnének. Az adatvédelmi hatóság elnöke a tervezet több pontját is aggályosnak tartja.

Péterfalvi Attila szerint ugyanis nem lehet azt ellenőrizni, hogy ki és milyen felvételekhez fért hozzá, az adatigénylésekről ugyanis a törvény szerint nem kell külön feljegyzést készíteni.

„Ha valóban az a cél, hogy csak a tárolás helye és ideje egységesüljön, akkor nincs ez a pluszgarancia, hogy egyenként megvizsgálják, ezért kell egy tételes nyilvántartásazonosító, milyen ügyekben mikor vette igénybe, és itt kell egy ellenőrzés. Tehát a jelenlegi tervezet nem szélesíti a lehetőségét azon szervek számára, akik hozzáférhetnek, ez nyilván lehet bűnüldözési cél, nemzetbiztonsági cél, de ezeket a garanciákat mi fontosnak tartjuk, hogy ellenőrizni lehessen” – fejtette ki.

Hollik István szerint a kormánynak kell mérlegelnie azt, hogy az adatvédelmi hatóság elnökének a javaslatait beépíti-e a készülő jogszabályba. „Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman megvizsgálta ezt a javaslatot, és a kormány elé beterjesztett javaslattal kapcsolatban két módosító javaslata volt összesen. Egyébként azt mondta, hogy ez a törvény rendben van, én azt gondolom, a kormány mérlegelni fogja ezeket a javaslatokat” – mondta a KDNP-s képviselő.

Az MSZP csak olyan törvényt támogat, ami a jogállami normáknak megfelel. A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke szerint: szükség van új adatvédelmi szabályozásra, a Belügyminisztérium törvénytervezetével kapcsolatban azonban több az aggály, mint ahány vitás kérdést megold.

„Orwelli államot nem szeretnénk, és nem szeretnénk olyan összekapcsolt adatbázisokat, olyan összekapcsolt felvételeket, amelyek az állampolgárok mindennapjait ellehetetlenítik és amelyek a szabadságjogokat korlátozzák. Ezért azt gondolom, hogy ez egy eltúlzott javaslat akkor is, ha természetesen bűnmegelőzési nemzetbiztonsági célszerűségek néha indokolnak szigorításokat, de azért ezt túlzottnak tartom, és azt gondolom, hogy túllép a jogállami kereteken” – fejtette ki Molnár Zsolt.

Éppen ezért a jelenlegi formájában a törvénytervezetet a szocialisták nem támogatják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!