Nem számít néhány százmillió, ha kilátóról van szó

SZA, 2017. május 19., péntek 08:21, frissítve: péntek 10:42
Kilátóval bővítené a hódmezővásárhelyi önkormányzat az épülő északi elkerülő út körhídját. Sokan nem értik, mi szükség van arra a puszta közepén, a helyi ellenzék pedig a pénzügyi háttérre kíváncsi, a beruházáshoz ugyanis pályázat híján nem vehető igénybe uniós forrás. Lázár János, a város országgyűlési képviselője szerint néhány százmillió forintot megér áldozni a kilátóra.

Kilátóval bővítené a hódmezővásárhelyi önkormányzat a jelenleg épülő északi elkerülő út körhídját. Az alföldi város egyik legforgalmasabb útján a kilátó megvalósíthatósági tanulmányát szavazta meg a helyi közgyűlés, melynek megépítésére egyébként pályázat hiányában jelenleg nem vehető igénybe uniós forrás.

Látványterven a hódmezővásárhelyi elkerülő út egyik legnagyobb eleme: a körhíd. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. teljes beruházása mintegy 28 milliárd forintból valósul meg. Az építkezés hónapok óta tart. A város fideszes többségű közgyűlése az emeletes körforgalmat kilátóval gazdagítaná, amelyhez megvalósíthatósági tanulmányt rendelnek.

Az egyik fideszes önkormányzati képviselő szerint a turisztikai szempontok dönthetnek.

„A kilátó terve az az önkormányzat képviselő-testülete által megfogalmazott kívánalom volt ebből a szempontból, és az önkormányzat adja a megbízást arra, hogy ez a tanulmányterv elkészüljön. Amikor ez elkészült, bízunk benne, hogy egyrészről látjuk, hogy fizikailag megvalósítható-e, másrészről a tervező megmondja azt, hogy ezt milyen formában, milyen magasan, illetve milyen anyagból kell elkészíteni. És utána beszélhetünk majd a költségekről” – nyilatkozta egy helyi fideszes önkormányzati képviselő, Benkő Zsolt.

A helyi ellenzék a pénzügyi háttérre kíváncsi.

„Azt sem látjuk, hogy milyen források vannak mellérendelve, hogy ez önkormányzati forrásból, önerőből valósul meg, esetlegesen lesz-e erre uniós támogatás. Az a véleményünk, hogy amennyiben ez teljes egészében önkormányzati önerőből kellene hogy megvalósuljon, abban az esetben nem tudjuk ezt a beruházást támogatni, mert úgy gondoljuk, hogy vannak azért még a városban olyan problémák, gondolok itt járdákra, utakra, iskolákra, amik még nincsenek felújítva” – mondta az MSZP önkormányzati képviselője, Kis Andrea.

Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője szerint néhány százmillió forintot megér áldozni a kilátóra.

„Nem a kilátó a lényeg, hanem hogy biztonságos legyen az út, de ha lehetséges, akkor érdemes összekapcsolni olyan programokkal, turisztikai vagy társadalmi programokkal egy útépítést, ami használ az egész közösségnek. Hódmezővásárhelyen 40 ezer kerékpár van. A városban van a legmagasabb kerékpárútarány az országban. A városban és környékén, itt nagyon sokan járnak a hétvégén biciklivel, gyerekekkel, családdal, és talán számukra ez érdekes dolog lehet” – véli Lázár János.

A várost elkerülő út várhatóan egy év múlva készül el. A körhíd közepére megálmodott kilátó mellé az autósok kedvéért parkolót építenének.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés