2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Nem sért törvényt, nem változtatnak a lex CEU-n

2017. május 25., csütörtök 12:06, frissítve: csütörtök 13:09

A HVG.hu szerint ez áll abban a válaszlevélben, amelyet az Európai Bizottság április végi figyelmeztetésére állított össze az Igazságügyi Minisztérium.

A tárca levelében azt írja: a törvényt azért fogadták el, hogy Magyarországon ne működhessenek kamudiplomát kiadó felsőoktatási intézmények, az anyaországban működtetendő campus követelménye és a névazonosság tilalma pedig az érvelés szerint semmilyen uniós alapértéket, így az oktatás szabadságát sem veszélyezteti.

A New York-i kormányzó szerdán egyébként jelezte, hogy kész tárgyalni a CEU-ról a magyar kormánnyal. A politikus közleményében azt írta, nyitott az egyetemmel kapcsolatos egyeztetésekre. A CEU üdvözölte a kormányzó levelét, a külügyminisztérium miniszteri biztosa szerint azonban nem lesz tárgyalás, mert New York állam nem illetékes.

Budai Gyula egy hajdúdorogi lakossági fórumról üzent Washingtonba. Azt hangoztatta: oktatási kérdésekben államközi szerződést állam az állammal köt, ezért a CEU-val kapcsolatban csak az Egyesült Államok kormánya illetékes.

Azért szállhatott be a tárgyalásokba New York kormányzója, mert az amerikaiak azt akarhatják, hogy a magyar kormány arcvesztés nélkül tudjon kihátrálni a CEU-törvényből. Erről Jeszenszky Géza beszélt Newsroom című műsorunkban. A volt külügyminiszter úgy fogalmazott: káros lenne, ha az újabb kinyújtott kezet elutasítanák.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!