2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

„Nem rosszabb az, a magyarok így szeretik”

2017. február 21., kedd 08:58, frissítve: kedd 09:04

Százféle terméket fog megvizsgálni a Nébih, hogy megtudja, a Magyarországon megvásárolható élelmiszerek mennyiben térnek el a külföldön kaphatóktól. Egy korábbi, három évvel ezelőtti vizsgálata szerint a magyarországi termékek kevésbé finomak és rosszabb minőségűek mint a külföldön kaphatók. Az élelmiszer-feldolgozókat tömörítő szövetség szerint az, hogy mi a finom, szubjektív, szerintük Magyarországon olyan ételeket kell árulni, amilyeneket a magyarok szeretnek.

A magyar élelmiszer-biztonsági hatóság huszonnégy termék összehasonlító vizsgálatát végezte el 2014-ben, és sok esetben jutott arra, hogy Ausztriában jobb minőségű terméket lehet kapni, mint hazánkban.

A Földművelésügyi Minisztérium átfogóbb vizsgálatot rendel el, amelyben összesen százfajta élelmiszert vetnek össze. A magyar kormány szerint az Európai Uniónak jogszabályban kellene előírnia, hogy a gyártók minden tagállamban azonos minőségű élelmiszert forgalmazzanak.

– Azon dolgozunk, hogy jogi szempontból mielőbb megoldást lehessen találni, de ez elsősorban erkölcs, korrektség kérdése.

– Tehát ön szerint a gyártóknak, akik ételeket-italokat gyártanak, nem a jogi szabályozást kellene nézniük, hanem valamiféle erkölcsi mércét?

– Szerintem minden magyar vásárló megérdemli, hogy ha azonos márkájú terméket forgalmaznak Ausztriában és Magyarországon, akkor ugyanolyan jó minőségű élelmiszert tudjon kapni itt, mint Ausztriában.

(Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár)

Nem tudjuk, hogy valóban ugyanazokat a termékeket hasonlították-e össze.

Az élelmiszer-feldolgozók érdekképviselete szerint szubjektív dolog, hogy mi finom. Nem értik, hogy miért baj, ha Magyarországon olyan ételeket lehet vásárolni, amelyek a magyar emberek szájíze szerint készülnek.

„Ezek az ízpreferenciák igazolhatók. A nagy cégek ezeket minden olyan esetben elvégzik, amikor felmerül annak az igénye, hogy olyan sok fogyasztó szeretne más ízű terméket, hogy érdemes ezzel foglalkozni. Azt tudjuk jól, hogy Magyarországon más az ízpreferencia például a cukor tekintetében, mint Hollandiában. Mi édesebben szeretjük a termékeket, mint a hollandok” – mondta el az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) ügyvezető igazgatója, Szöllősi Réka.

Az átfogó vizsgálat első eredményei március közepére készülnek el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!