2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

A szabadság bolond körei

Következik:

Híradó 12:00

Nem okoznak allergiát a kiirtandó nyárfák

2017. szeptember 2., szombat 18:28

2025-ig ki kell vágni Budapesten az összes kanadai nyárfát, így döntött szerdán a fővárosi közgyűlés. Az előterjesztő Tokody Marcell szerint a lakosság sokszor panaszkodott a fák vattaszerű szöszeire, sokan azt hitték, erre allergiásak. Egy szakértő szerint ezek a fák sok árnyékos felületet adnak, és a levegőt is tisztítják, ezért a kivágásuk káros lenne. A javaslatot tevő képviselő szerint viszont lehetséges pótolni a kivágott fákat, de hogy hogyan, azt nem tudta megmondani.

Szerdán szavazta meg a Fővárosi Közgyűlés Tokody Marcell jobbikos képviselőnek azt a javaslatát, amely alapján 2025-ig kivágják az összes kanadai nyárfát Budapesten. A képviselő az előterjesztésében ezt azzal indokolta, hogy a fák vattaszerű szöszei – a magokat repítő szőrök – kellemetlenségeket okoznak az embereknek. A Levegő Munkacsoport szerint szakembereket biztosan nem kérdeztek meg a politikusok, szerintük ugyanis ezek a fák kifejezetten hasznosak.

„Kizárólag a balesetveszélyes fák kivágásáról lehet szó. Különösen azért, mert ezek a fák rendkívül nagyméretűre nőnek és nagyon jótékonyan hatnak a környezetre mind a levegő hűtésével, mind pedig légtisztító hatásukkal” – ismertette Lenkei Péter természetvédelmi mérnök.

A javaslat kidolgozója szerint a szakembereknek kell megmondani, hogyan pótolják a kivágott fákat 2025-ig. „Nem tudom önnek a lombozat méretét és a fák típusát eleve deklarálni, hiszen azért nem történt meg a kijelölés, mert a szakma feladata kijelölni, hogy milyen fajokkal, adott esetben többfélékkel a legideálisabb a pótlása a kanadai nyárfáknak” – vázolta a jobbikos Tokody Marcell kérdésünkre.

A tévhitekkel ellentétben a nyárfák által hullajtott pamacs nem okoz allergiás tüneteket. A parlagfű viszont komoly gondot okoz az allergiásoknak. Az egyik civil szervezet szerint inkább ennek a gyomnövénynek az irtására kellene fordítani az erőforrásokat.

„A büntetésekről való tájékoztatás, ami egyelőre visszatartja az embereket, hogy ne legyen parlagfüves a területük. Esetleg félnek a büntetéstől, ez az egyetlen visszatartó erő, ami nem elég” – jelentette ki a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnöke, Juhászné Halász Judit.

A parlagfű miatt 2-2,5 millió embernek lehetnek tünetei, az utóbbi napokban extra magas volt a pollenkoncentráció az országban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!