2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Nem mindenki elégedett a fizetésemeléssel

2016. június 26., vasárnap 12:14, frissítve: vasárnap 15:24

2017 a béremelés éve lesz az állami alkalmazottaknak – hangoztatta két államtitkár is vasárnap. Az önkormányzati tisztviselők mégis kimaradtak a sorból, a kulturális intézmények dolgozói pedig keveslik a nekik kínált fizetésemelést.

Múzeumok éjszakája helyett alacsony bérek éjszakája: a Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete a Műcsarnok elé hirdetett villámcsődületet szombat este. A szervezet valódi keresetnövekedéssel járó béremelést követel a sokszor éhbérért dolgozó munkavállalóiknak. A színi előadásban visszaköszönt a foci-Eb hangulata is.

A könyvtárosok, levéltárosok, muzeológusok az alapfizetésük 15 százalékát kapják meg illetménypótlékként – erősítette meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. „A kulturális ágazatban dolgozók számára 15 százalék lesz a béremelés, amelyet megkapnak. Ez 10 000 és 45 000 forint közötti, az alapbértől függő emelkedést jelenthet a kulturális szférában dolgozók számára. 2008 óta számukra ez az első béremelkedés” – közölte az Emmi parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárával, Dömötör Csabával  közösen tartott sajtótájékoztatót az állami alkalmazottak fizetésemeléseiről.

Nő az egyenruhások illetménye, a járási hivatalok és a kormányhivatalok dolgozóinak bére, az önkormányzati hivatalnokok azonban hoppon maradhatnak.

„A kormány nem kényszerítheti az önkormányzatokat egységes béremelésre, hiszen 3200 önkormányzatban 3200 különböző bérezési gyakorlat létezik. Viszont a kormányzat szorgalmazza, hogy az önkormányzati szövetségek üljenek tárgyalóasztalhoz a szakszervezetekkel. A kormány egyébként kész tárgyalni az új szabályozási javaslatokról is, hogyha van ilyen. De először az önkormányzati szövetségeknek és a szakszervezeteknek kell megállapodniuk” – hangoztatta Dömötör Csaba.

Július 1-jével úgy jön létre egységes állami tisztviselői kar, hogy a helyhatósági tisztviselők kimaradnak belőle. A hátrányos megkülönböztetés ellen a közszolgálati dolgozók szakszervezete szerdán sztrájkkal tiltakozott. Az érdekképviselet szerint az önkormányzati alkalmazottakat ugyanolyan életpályamodell és béremelés illetné meg, mint a járási hivatalokban, a kormányhivatalokban és a minisztériumokban dolgozó kollégáikat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!