2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Budapest retró 1.

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:00

Nem látnak érveket, csak Fidesz-közeli érdekeket

2016. december 17., szombat 12:05, frissítve: kedd 16:14

Telephely-összevonásokkal oldaná meg a kormány a szuperkórházak működését – a miniszteri biztos szerint. Ráadásul a másik 3 szuperkórház üzemeltetése is kérdéses. A Célpontnak nyilatkozó egészségügyi szakértő az Őrmezőre tervezett intézmény mellett nem lát érveket, szerinte inkább a Tétényi úti kórházat kellene fejleszteni. A Dobogóra tervezett beruházással megint egy Fidesz-közeli vállalkozó járhat jól.

Nemrég újították fel a Nagyvárad téri Korányi kórházat. Az uniós beruházás célja egy modern klinikai sürgősségi centrum kialakítása volt. A földszinten ugyan öt lift van, de csak egy működik, a kórházi higiénia betartására esély sincs – nincs se kézmosó, se toalettpapír. „Felmerült annak a gyanúja, hogy egész egyszerűen olyan praktikákat alkalmaztak a kivitelezés során, amiknek a keretében nem azt építették meg, amit ígérték, hanem annál egy jóval egyszerűbbet, a különbözetet korrupt módon kivették ebből a projektből” – mondta Jávor Benedek, a PM EP-képviselője.

A majd’ 10 milliárdos projektből a Korányi majdnem mindenhol megújult, mégsem osztottak neki lapot, amikor a szuperkórházakról döntöttek. A Korányitól pár percnyi távolságra lévő Egyesített Szent István és Szent László Kórház lenne a Dél-pesti Centrum, amelybe több másik intézmény olvadna be vagy társkórházként segítené. Hasonló az elv a Honvédkórházzal is.

Budán már nem volt egyszerű a két szuperkórház kijelölése. A kormány egy új centrum megépítése mellett döntött. 60 milliárdba kerülhet a megépítése az M1-es, M7-es találkozásánál, Dobogón. A területet egy fideszes vállalkozó családjától és cégétől kell megvásárolni.

A szakma szerint inkább a Tétényi úti kórházat kellene fejleszteni, az új intézmény mellett nem látnak érveket.

– Alkalmas-e Dobogó arra, hogy ott szuperkórház épüljön?
– Hát amennyiben telekspekulánsként viszonyulok a kérdéséhez, akkor arra kiválóan alkalmas. Más érvet, észérvet, szakmai érvet, gazdasági érvet nem hallottam ennek a helyszínnek a védelmében – mondta Kincses Gyula, az Alternatíva Kör egészségügyi szakértője.

A kórházfejlesztések előkészítéséért felelős miniszteri biztos is elismeri, hogy a szakma a Tétényi mellett döntött volna. „A mi szakmai álláspontunk az volt, hogy a Szent Imre Kórház mellett – ami nem olyan régen, egy uniós forrásból is részben felújított, és a területe is többé-kevésbé alkalmas lett volna rá – el tudtuk volna képzelni a harmadik centrumot, hasonlóan a másik kettőhöz. A kormány döntése az, hogy egy ilyen – a bécsihez, vagy tudnék még egy jó pár európai példát mondani, amit az építészek nagyon jól ismernek –,  kompromisszumok nélküli, nagy volumenű, tényleg jó értelemben véve látványos, kompromisszumoktól mentes centrumot hozzunk létre” – fejtette ki Cserháti Péter.

Észak-Buda ellátására közben továbbra sincs megoldás, amíg meg nem épül az M0-s körgyűrű északi szakasza, erre pedig 2020-ig biztosan várni kell. Ráadásul a másik három szuperkórház üzemeltetése is kérdéses.

– Ha elmegy Angliában bármelyik kórházba, az első dolog, amit a falon meglát, azon az osztályon, azon a napon hány beteg van, arra hány ápoló van, hogy amikor bemegy a beteg, hozzátartozó, látja, igen, itt négy betegre jut egy ápoló, hát itt valószínűleg biztonságban lesz az én nagymamám vagy nagypapám. Bemegy Magyarországon egy belgyógyászati osztályra, harminc betegre jut egy ápoló. Nincs biztonságban a nagymama, nagypapa, és nem azért, mert alkalmatlan az ápoló, hanem mert képtelen harminc helyen lenni.
– Akkor lesz elég orvos a szuperkórházakban vagy nem lesz elég orvos?
– Ha nem zárnak be kórházakat ezzel párhuzamosan, akkor nem lesz, hiszen már most sincs.

A kórházfejlesztések előkészítéséért felelős miniszteri biztos sem ígér többletkapacitást. Szerinte a szuperkórházak működtetését telephely-összevonásokkal fogják megoldani.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!