2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Nem kellene félvállról venni a lábadozást

2017. május 13., szombat 16:07, frissítve: szombat 16:07

100 százalékos táppénzzel ösztönöznék a kardiológusok a szívinfarktuson átesetteket arra, hogy vegyenek részt a rehabilitáción. A Hír TV-nek nyilatkozó szakember azt mondja, ez azért is lenne fontos, mert a statisztikák azt mutatják, hogy aki kihagyja a hosszabb lábadozást, azoknál nő a halálozási arány. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt ígérte, megvizsgálják a szakma javaslatait.

„Néhány napos intenzív ápolás után kerültem ki az osztályról, majd Balatonfüredre kerültem a szívkórházba, ahol rehabilitáció zajlott le. Néhány hét után hazakerültem, és gyakorlatilag két-három hónap után már dolgoztam.” – Mesélte annak idején a vele történteket Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője. Ám nem mindenki veszi vagy veheti ilyen komolyan a rehabilitációt például katéterezés vagy szívinfarktus után, hiába ösztönzik erre a betegeket az orvosok.

„A statisztikák azt mutatják, hogy azok a betegek, akik nem vesznek részt kardiológiai rehabilitáción az infarktus után, azoknak az egyéves halálozása nagyon rossz” – mondja a Szent Rókus Kórház főorvosa.

Sokan azért hagyják ki a hosszabb lábadozást, mert félnek, hogy emiatt elvesztik az állásukat, de van, akinek a megélhetéshez van szüksége a teljes fizetésre, nem tudja vállalni a jövedelemcsökkenést. A kardiológusok éppen ezért ösztönzőket vezetnének be – hiszen a gyógyulásnak csak az egyik fele az akut szívinfarktus egyre eredményesebb kezelése.

„Például elfogadható lenne az, hogy azok, akik dolgoznak és táppénzen vannak, a kardiológiai rehabilitáció idején 100 százalékos táppénzt kapjanak. Másik lehetőség például, hogy kardiológiai rehabilitáció után meghatározott ideig ezek a betegek a számukra szükséges gyógyszerezést kiemelt támogatással kaphassák meg. Tehát elméleti technikák vannak vagy lehetségesek annak érdekében, hogy ösztönözzük a betegeket a kardiológiai rehabilitáció szükségességének elfogadására, és ezen az úton haladjanak tovább” – emelte ki Papp András, a Kardiológiai Rehabilitációs Osztály főorvosa.

Az emberi erőforrások minisztere hajlandó a tárgyalásra. „Várjuk az ilyen irányú javaslatokat, és természetesen megvizsgáljuk azoknak a szakmai és egyéb vonatkozásait. És ahol lehet, ott állunk rendelkezésre” – közölte Balog Zoltán.

A Hír TV-nek nyilatkozó főorvos szerint az is segítség lenne, ha a rehabilitáción részt vevők törvényi védelmet kapnának, pont úgy, mint a kismamák, vagyis a lábadozás ideje alatt munkáltatójuk nem bocsáthatná el őket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!