2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Nem igazán működik, de a kormány elégedett vele

2016. november 3., csütörtök 20:33, frissítve: csütörtök 22:41

Elégedett az állami szemétkezelő cég működésével a földművelésügyi miniszter.

Annak ellenére is, hogy számos településen több mint fél éve késnek a számlák, és a szállítást a katasztrófavédelem által kijelölt társaságnak kellett átvennie. Fazekas Sándort elmúlt egyéves tevékenységéről a fenntartható fejlődés bizottsága hallgatta meg.

Az elmúlt egy évet összegezte bizottsági meghallgatásán a földművelésügyi miniszter, Fazekas Sándor azt hangoztatta, hogy egyre több hulladékot sikerül újrahasznosítani, és bízik az új állami cég működésében.

„Hát ez most indult, tehát én bízom benne, hogy meg tudja oldani a ráháruló feladatot. Az a célunk, hogy nonprofit jellegű legyen a hulladékgazdálkodás, a külföldi cégeket, akik lerabolták a területet, nem kívánjuk a továbbiakban preferálni, és egységes rendszerben, magas technikai színvonalon történjen elviselhető, limitált árak mellett ez a szolgáltatás” – mondta Fazekas Sándor.

A hulladékgazdálkodás átalakítását az ellenzéki képviselők közül többen is bírálták, a szocialista Heringes Anita arra emlékeztette a minisztert, hogy az állami holding több mint fél éve képtelen a számlák kiküldésére, a települési szemétszállító társaságok pedig a túlélésért küzdenek.

„Ön egyetért ezzel a folyamattal? Ezzel a központosítással, egy olyan rendszer létrehozásával, ami nem működik, ami nem tudta kiküldeni a csekkeket, ami nem adja vissza a teljes szemétszállítási díj összegét azon cégeknek, akik elvégzik a szemétszállítást, és ezzel veszélyeztetik azt is, hogy ezek a szemétszállító cégek a továbbiakban jól tudjanak működni” – véli Heringes Anita, MSZP-s képviselő.

„Én azt gondolom a kormány abba az irányba megy el, hogy itt a legjobb technikai megoldásokat kell megtalálni. Ez nyilván nem megy egyik napról a másikra, de folyamatosan történik elmozdulás, én ezt érzékelem, a lerakás irányából egy kedvezőbb és korszerűbb megoldás irányába” – reagált Turi-Kovács Béla, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága alelnöke.

A fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke viszont úgy látja, éppen az elmúlt fél év tapasztalatai mutatják azt, hogy a központosított rendszer kudarcot vallott.

„Magyarországon a hulladékkezelés, a kommunális hulladékszállítás rendszere összeomlott. Azért omlott össze, mert inkompetens törekvésekkel megpróbáltak egy olyan központosítást létrehozni, ami kiveszi teljesen az önkormányzatok hatáskörét és a kistérségeknek a hatáskörét, és egy központi rendszerrel ráteszi a kezét arra a lehetőségre, ami a pénzbeszedésről szól. Ugyanakkor Magyarország településeinek komoly részén a katasztrófavédelemnek kell most is intézkedni, mert nincs olyan cég, aki hatékonyan, gazdaságilag fenntartható módon el tudná végezni a szolgáltatást” – mondta el Sallai R. Benedek, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága LMP-s elnöke.

Hozzátette, hogy a hulladékkezelést a kormány üzletként kezeli, amiből a haverok járnak jól.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!