2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Nem hozott nagy változást az okoskerítés

2017. május 17., szerda 06:56, frissítve: szerda 08:45

Nem változott a magyar–szerb határon átjutó illegális határátlépők száma az utóbbi két hónapban annak ellenére, hogy április végén hivatalosan is átadták az új, érzékelőkkel és kamerákkal is felszerelt okoskerítést – írja a Magyar Nemzet a rendőrség adataira hivatkozva.

Vagyis a jelentős összegekért emelt új védvonal ellenére az utóbbi szűk három hétben ugyanannyi migráns kísérelte meg az átjutást, mint előtte hat hét alatt. Mindez azért is figyelemre méltó, mert Orbán Viktor kormányfő épp az április végi kerítésátadó napján beszélt arról az állami rádiónak, hogy a 155 kilométeres új védelmi rendszer „bármilyen embertömeg feltartóztatására alkalmas”, és „gyakorlatilag nem lehet áthatolni rajta”. Ám a rendőrségi statisztikákból kitűnik, hogy március közepe óta átlagosan napi 5–10 között alakul azoknak a száma, akik megpróbálnak átjutni a határzáron – írja a lap.

Március második felében a legmagasabb napi adat 16-án volt: akkor 55-en próbáltak meg illegálisan belépni az országba. Közülük 15 migránsnak ez sikerült is, őket elfogásuk után a hatóságok visszakísérték a kerítés szerbiai oldalára. Volt ugyanakkor több olyan nap, amikor egyetlen átlépési kísérletet sem regisztráltak. Áprilisban a legtöbben, 18-an 4-én próbálkoztak. Májusban pedig, bár már készen állt az új védvonal, hasonló adatok érkeztek, sőt némileg még nőtt is a migránsok érdeklődése Magyarország iránt.

Azzal kapcsolatban, hogy a migránsok milyen módszerekkel tudnak bejutni az országba az új kerítés elkészülte után is, Toroczkai László (Jobbik), Ásotthalom polgármestere azt mondta, az utóbbi időben a legkülönfélébb alternatív módszerekkel találkoztak. Nem hivatalos forrásból például azt hallotta, hogy a katonák a közeli Kelebiánál egy kilométer hosszú alagutat fedeztek föl a határzár alatt, amelyen keresztül észrevétlenül be tudnak jutni az illegális határátlépők.

Az európai határvédelmi ügynökség, a Frontex honlapján szereplő adatokból egyébként az derül ki, a migránsok inkább a földközi-tengeri útvonalon igyekeznek Európába jutni, Görögországon át, azaz a balkáni úton mostanában alig próbálkoznak – jegyzi meg a cikk.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!