2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Nem használt a hittanóra

2016. december 8., csütörtök 21:22, frissítve: csütörtök 23:20

Nem használt az egyházközségeknek az iskolai hittanórák bevezetése: országszerte számos katolikus plébánián szűnt meg a hittancsoport - becslések szerint az ország egyes részein akár 25 százalékos is lehet a lemorzsolódás. A Hír TV-nek a Magyar Katolikus Konferencia titkára elismerte, hogy új kihívást jelent a számukra, hogy megtalálják azokat az eszközöket, amelyekkel bevonhatják a szülőket, illetve a gyerekeket a települési egyházközségek életébe.

Három éve kötelező a hittan vagy az erkölcstan oktatása az iskolákban. Előbbit addig plébániai keretek között oldották meg.

„Mindenképpen szűntek meg csoportok” – így látja a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára a jelenlegi helyzetet. Mohos Gábor szerint az iskolai hittanoktatás kihívás elé állította a helyi katolikus közösségeket, hatására ugyanis tagjaik megfogyatkoztak.

„Nyilván itt az a feladat, hogy – amint említettem – ez egy missziós feladat is, hogy ezeket a családokat, ezeknek a gyermekeknek akár a szüleit is megszólítsuk, amennyiben nyitottak, vagy érdeklődést mutatnak, a plébániai életbe bevonjuk” – mondta Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára.

A váci megyéspüspök is azt tapasztalja, hogy az iskolai hittanoktatással a szülők befejezettnek tekintik a vallásos nevelést, és a templomba járás már elmarad.

„Ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy a szülők nagy része úgy gondolja, hogy ezzel az ő vallásos nevelésük amit a keresztelésnél fogadnak, el is van intézve. Nem veszik észre, vagy nem értik meg, hogy az elsőáldozásra való felkészítés az a keresztény életbe való bevezetést is jelenti, vagyis a templomba járást, a közös imádságot” – mondta a Váci Egyházmegye megyéspüspöke, Beer Miklós.

Becslések szerint a kötelező hittanoktatás miatt a lemorzsolódás a plébániai hitoktatásról az ország egyes részein akár 25 százalékos is lehet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!