2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

„Nem hagyjuk!” – ezrek tüntettek és újra fognak

2017. május 21., vasárnap 22:45, frissítve: hétfő 11:11

Ismét ezrek demonstráltak Budapesten a CEU mellett és a civiltörvény ellen. A tömeg a Műegyetem rakpartról vonult a Parlament elé. A demonstráció rendbontás nélkül ért véget. A tiltakozók bejelentették: nem hagyják abba az ellenállást, május 29-én, a civiltörvényről szóló zárószavazás előtti nap ismét az utcára vonulnak.

A Műegyetem rakparton gyülekeztek a tüntetők. Fél óra alatt többezressé nőtt a CEU mellett és a civiltörvény ellen kiálló tömeg. Elsőként a KDNP-ből nemrég kilépett Lukácsi Katalin szólt a demonstrálókhoz. „A kereszténydemokrácia nevében Habony Árpád szellemiségét választani Ferenc pápa helyett nonszensz” – fogalmazott.

A jelenlegi hatalom sem nem keresztény, sem nem demokrata, nemcsak a polgári Magyarország volt marketingtermék, de a kereszténység is – tette hozzá Lukácsi Katalin, aki arra biztatta a jelenlévőket, hogy következetesen álljanak ki elveik mellett.

„Ha elvszerűek, tisztességesek és határozottak vagyunk, akkor a legtöbb szavazatot szerezni akaró pártnak is elvszerűnek és tisztességesnek kell lennie. Csak a békés forradalom eredménye tartós, de azt a poklok kapui sem tudják megdönteni” – mondta.

Gyermekes családok, fiatalok, idősek vonultak a Szabadság hídon át a Vámház és a Múzeum körútra, majd a felvonulás a Bajcsy-Zsilinszky úton folytatódott. A zenés, skandáló menetet a rendőrség biztosította a Kossuth térig. Rövid idő alatt megtelt a Parlament előtti tér. „Orbán Viktor egy hatalmas generációs szakadék fölött ütött hidat, sokkal átélhetőbbé vált az, hogy hogyan éltek a szüleink a szocializmusban, végre nemcsak mendemondákból, nemcsak elmesélésből, nemcsak intellektuálisan, hanem érzékileg meg tudjuk érezni, hogy milyen lehetett” – mondta Fekete Ádám színművész.

A jelenlegi hatalom a jövőt lopta el, pedig az állam nem a politikai elité, hanem az állampolgároké – hangoztatta Vágó Gábor. „Először csupán az állami vállalatokat vitték el. Aztán maga az állam is átváltott, és pártkatonák ültek a szakemberek helyére. Utána a pártkatonák úgy irányították az államot, hogy a pénzemberek jártak jól a szabályozással, nem az állampolgárok. De mindez az utóbbi hét esztendőben úgy felgyorsult, hogy már csak kapkodjuk a fejünket” – mondta a Korrupcióellenes Szövetség alapítója.

Vágó Gábor hozzátette: az államot nem a politikai pártokkal lehet visszavenni, a változáshoz embertől emberig kell haladni, megértetve, hogy minden ember tettének és szavának súlya van.

A fővároshoz hasonlóan több nagyvárosban, így Pécsett és Debrecenben is kormányellenes tüntetést tartottak. A tiltakozásokat az Együtt hirdette meg. A Baranyai megyeszékhelyen 100-150-en, a cívisvárosban pár tucatnyian vonultak utcára.

„Egy év van a választásokig, s jómagam és az Együtt is azon dolgozik, hogy legyen az ellenzéken belül együttműködés. Meggyőződésem, hogy létre fog jönni. Vagy így, vagy úgy, de az ellenzék együtt fog tudni működni, és együtt is fog működni Orbán leváltásáért, mert elfogadhatatlan az, ami ma Magyarországon zajlik” – mondta Juhász Péter, az Együtt elnöke.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!