2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Nem fizetett a Klik, kikapcsolták a gázt

2016. február 7., vasárnap 16:20, frissítve: hétfő 13:00

6 évvel a kormányváltás után a 2010 előtti oktatási rendszer hibáival indokolná az iskolákat fenntartó Klik pénzhiányát a fideszes parlamenti államtitkár. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nemcsak úszóegyesületeknek tartozik milliókkal, Gyöngyöstarjánban az iskola gázszámláját sem fizették ki. Bár azt állítják, hétfőn utalnak, az már biztos, hogy hétfőn nem lesz oktatás az intézményben.

Gyöngyöstarjánban bezárt a helyi általános iskola. Kikapcsolták a fűtést. A Klik ugyanis nem fizette be a számlákat. Hétfőn biztos nem lesz oktatás, a szülők abban reménykednek, hogy csak keddig tart a kényszerszünet. „Nálunk a Klik üzemelteti és működteti az iskolát, és sajnos az önkormányzatunknak nincs ráhatása, sem vízre, sem gázra, sem szennyvízre, semmire, így mi nem tudhattunk róla. Meglepetésként ért ez a gázkikapcsolás, és miután kaptunk egy ígéretet, hogy hétfőn visszakapcsolják, ettől függetlenül felkerestem az országgyűlési képviselőnket és kértem, hogy ő is segítsen. Aki garantálta, hogy hétfőn vissza lesz kötve, tehát kedden az iskola működhet tovább” – mondta Nagy Károly, a település polgármestere.

A gyerekek elhelyezését az önkormányzatnak kell megoldani. Így azok a szülők, akik nem tudnak otthon maradni gyerekükkel, elvihetik őket a könyvtárba vagy egy úgynevezett szolgáltató térbe. A többség azonban a nagyszülőkkel oldja meg az átmeneti problémát.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól írásban kaptunk választ. Azt ígérik, hétfőn kifizetik a gáztartozást, így kedden a diákok már mehetnek iskolába. „El vagyok képedve. Ez azzal függ össze, hogy a Fidesz több mint 150 milliárdot kivont a közoktatásból” – mondta Kunhalmi Ágnes, MSZP-s országgyűlési képviselő.

A szocialisták szerint szégyen, hogy az állami fenntartó miatt nem tudnak hétfőn iskolába menni a gyöngyöstarjáni gyerekek. És arra is emlékeztetnek: a Klik-nek nem ez az egyetlen adóssága, hiszen a héten derült ki, hogy pilisvörösvári úszóegyesületeknek is tartozik.

Dömötör Csaba fideszes parlamenti államtitkár a 2010 előtti oktatási rendszert okolja a gondokért:

„ – 2010 előtt régiónként, településenként változott, hogy a közoktatásra milyen források állnak rendelkezésre. Óriásiak voltak a regionális különbségek, és pontosan ezt a helyzetet hívatott kezelni a Klik” – mondta.
– 2010 előtti forráshiányos – az ön szavai szerint – időszak miatt nem fizették be a gázszámlát?
– Nem szeretném összekötni a kettőt. Azt állítom, hogy nem szabad visszatérnünk egy olyan időszakhoz, ahol állandósul a forráshiány.”

Megkerestük a gyöngyöstarjáni általános iskola igazgatónőjét is, telefonon sikerült is elérnünk, ő azonban azt mondta, hogy a Klik-től nem kapott engedélyt arra, hogy nyilatkozzon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!