2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Napi aktuális 05:00

Nem fizet a magyar kormány

2015. október 10., szombat 16:17, frissítve: vasárnap 10:05

A magyar kormány nem fizet, hiába követelnek a horvátok 30 ezer eurós kártérítést a magyarok által lefoglalt különvonat miatt – nyilatkozta a Hír Televíziónak a kancelláriaminiszter. A külügyi bizottság kormánypárti elnöke viszont tárgyalna, de csak a horvát választások után. A horvát vonat 3 hete több mint ezer migránst szállított a magyarbólyi vasútállomásra. A magyar kormány szerint engedély nélkül lépte át a határt a horvát rendőrök kíséretében.

Szeptember 18-án futott be a horvát rendőrök által kísért migránsokkal teli szerelvény a magyarbólyi vasútállomásra. A kormányszóvivő aznap esti tájékoztatóján arról beszélt: a magyar egyenruhások fegyverezték le a horvát rendőröket. „Egy nagyon súlyos határincidens is történt, hiszen Magyarbóly községre egy olyan vonat érkezett, – minden előzetes értesítés nélkül, több mint ezer migránssal a fedélzetén, negyven horvát rendőr kíséretében magyar területre, engedély nélkül, – amely nagyon komoly részben határsértésnek, illetve több bűncselekménynek a gyanúját is felveti. Ennek vizsgálata folyamatban van” – mondta Kovács Zoltán.


Ha kormányzati szintű egyeztetés nem is volt, a Népszabadság Online újságírójának felvétele azt támasztotta alá, hogy helyben megállapodtak egymással a magyar és a horvát rendőrök. A tudósító szerint a magyar rendőrök kérték meg horvát kollégáikat, hogy maradjanak a szerelvényen erősítésként, amire a horvátok meg is kapták felettesüktől az engedélyt.

A határincidens miatt a magyar kormány eljárást indított, a szerelvény pedig október 8-ig magyar területen vesztegelt. A horvátok most 30 ezer eurós kártérítést követelnek A zágrábi közlekedési miniszter szerint ennyibe kerül helyrehozni a vonatot. Állítása szerint ugyanis a magyar rendőrök felhasították a műbőr üléseket és sok helyen a faburkolatot is lefeszítették a szerelvényről, mert kábítószert és más csempészárut kerestek.

A külügyi bizottság kormánypárti elnöke a november eleji horvátországi választások után tárgyalna a követelésről. „A választásokat követően majd lehűlnek a kedélye és akkor majd megbeszéljük ezeket a kérdéseket. Nem tudom természetesen elfogadni azt a fajta szemléletet, ami ezekben a közlekedési miniszter által megfogalmazott kijelentésekben meghúzódik, ez azt hiszem, hogy értelemszerű. Megvizsgáljuk a horvát javaslatot és visszatérünk rá, amikor ez indokolt” – fogalmazott a Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke.

A kancelláriaminiszter szerint viszont nincs miről tárgyalni. „Nem fogunk fizetni a horvátoknak. Mégiscsak egy bűncselekmény történt” – hangsúlyozta Lázár János.

A horvát közlekedési miniszter közlése szerint a jövő héten juttatják el kártérítési igényüket a magyar kormánynak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!