2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nem félnek a Kliktől a pedagógusok

2016. február 17., szerda 10:52, frissítve: szerda 16:06

A Klik számonkérése ellenére is hajlandók sztrájkolni a pedagógusok. A tankerületi vezető arra vár magyarázatot a Teleki Blanka Gimnázium tanáraitól, hogy miért maradtak el a délutáni órák a múlt szerdai tanártüntetés napján. A Civil Közoktatási Platform munkacsoportokat hoz létre többi között a tiltakozó akciók összehangolására, valamint egy közoktatási és szakképzési törvénytervezet kidolgozására. A keddi fórumon részt vevő szervezetek többsége úgy döntött: bojkottálni fogja a kormány által szervezett köznevelési kerekasztalt.

Visszaszóltak a tanárok az egykori felsőoktatási államtitkár szavaira, aki szerint a a tüntető pedagógusok borotválatlanok, kócosak és kockás inget viselnek. A szakmai és civil szervezetek a kormány közoktatási kerekasztalára válaszul életre hívták a Civil Közoktatási Platformot egy budai magángimnáziumban. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke bízik a megállapodásban. „De ezzel egy időben elkezdtük szervezni egy országos pedagógussztrájk előkészítését. Tudom, hogy a sajtót az érdekli, ez mikor lesz, de egy pedagógussztrájk előkészítése hosszadalmasabb folyamat” – mondta Galló Istvánné.

A sztrájkra úgy is hajlandók, hogy már a múlt szerdai miskolci demonstráció miatt is magyarázkodniuk kell. A zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatóját e-mailben kérte számon a Klik tankerületi igazgatója, hogy a tüntetés napján miért maradtak el a délutáni órák. A válaszra és a dokumentáció elküldésére néhány órát kapott. „A mai napon egyébként írtam egy válaszlevelet a tankerületi igazgató úrnak, amelyben felhívom a figyelmét arra, hogy 30 nap áll az ilyen ügyek kivizsgálására, tehát nem értem, hogy miért ilyen szoros a határidő, nem értem, hogy mire jó ez, hogy ilyen gyorsan kéri be ezeket a dokumentumokat” – mondta Pukli István.

Az alternatív kerekasztal három szakmai csoportot hozott létre, egyet az oktatási koncepció kialakítására, egy másikat az azonnali intézkedések megfogalmazására, a harmadik pedig az úgynevezett akciócsoport. „A harmadik bizottság pedig az akciókról szól, tehát olyan akciókról, amelyek egyrészt a kormány számára mindig bemutatják, hogy erő van ezek mögött a szervezetek mögött. Elhatározás, erő és eltökéltség” – mondta Puskás Aurél, a Civil Közoktatási Platform szóvivője.

A Civil Közoktatási Platform egyeztetésén részt vevő szervezetek többsége a jövőben bojkottálja a kormány által szervezett köznevelési kerekasztalt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!