2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Nem értik, hogy miért kell a puszta közepére kilátó

2017. május 19., péntek 23:58, frissítve: szombat 09:20

Kilátóval bővítené a hódmezővásárhelyi önkormányzat az épülő északi elkerülő út körhídját. Sokan nem értik, mi szükség van arra a puszta közepén, a helyi ellenzék pedig a pénzügyi háttérre kíváncsi, a beruházáshoz ugyanis pályázat híján nem vehető igénybe uniós forrás.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. teljes beruházása mintegy 28 milliárd forintból valósul meg. Az építkezés hónapok óta tart. A város fideszes többségű közgyűlése az emeletes körforgalmat kilátóval gazdagítaná, amelyhez megvalósíthatósági tanulmányt rendelnek.

„Én nem értem, hogy miért kell a puszta közepére kilátót építeni, vagy egyáltalán, hova lesz ez építve, műszakilag, hogy lesz ez megoldva?” – értetlenkedett egy helyi lakos.

Az egyik fideszes önkormányzati képviselő szerint a turisztikai szempontok dönthetnek.

„A kilátó terve az önkormányzat képviselő-testülete által megfogalmazott kívánalom volt ebből a szempontból, és az önkormányzat adja a megbízást arra, hogy ez a tanulmányterv elkészüljön, amikor ez elkészült, bízunk benne, hogy egyrészről látjuk, fizikailag megvalósítható-e, másrészről a tervező megmondja azt, hogy ezt milyen formában, milyen magasan, illetve milyen anyagból kell elkészíteni. És utána beszélhetünk majd a költségekről” – mondta Benkő Zsolt önkormányzati képviselő.

A helyi ellenzék a pénzügyi háttérre kíváncsi.

„Azt sem látjuk, hogy milyen források vannak mellérendelve, hogy ez önkormányzati forrásból, önerőből valósul meg, esetlegesen lesz-e erre uniós támogatás. Az a véleményünk, hogy amennyiben ez teljes egészében önkormányzati önerőből kellene, hogy megvalósuljon, abban az esetben nem tudjuk ezt a beruházást támogatni, mert úgy gondoljuk, hogy vannak azért még a városban olyan problémák, gondolok itt járdákra, utakra, iskolákra, amelyek még nincsenek felújítva” – így Kis Andrea önkormányzati képviselő.

Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője szerint néhány száz millió forintot megér áldozni a kilátóra.

„Nem a kilátó a lényeg, hanem hogy biztonságos legyen az út, de ha lehetséges, akkor érdemes összekapcsolni olyan programokkal, turisztikai vagy társadalmi programokkal egy útépítést, amelyek használnak az egész közösségnek. Hódmezővásárhelyen 40 ezer kerékpár van. A városban van a legmagasabb kerékpárútarány az országban. A városban és környékén nagyon sokan járnak a hétvégén biciklivel, gyerekekkel, családdal, és talán számukra ez érdekes dolog lehet” – mondta Lázár János országgyűlési képviselő.

A várost elkerülő út várhatóan egy év múlva készül el. A körhíd közepére megálmodott kilátó mellé az autósok kedvéért parkolót építenének.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!