2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Híradó 12:00

Nem erőltette meg magát Kovács Zoltán a PhD-ért

,

2017. július 27., csütörtök 13:07, frissítve: csütörtök 19:30

Majdnem ugyanazt a disszertációt adta le két egyetemre is a kormányszóvivő.

Ugyanazt a disszertációt adta le két egyetemre is Kovács Zoltán – írta meg az Alfahír. A hírportál szerint a kormányszóvivő az értekezést 2001 októberében védte meg, de 2002 júniusában újabb PhD fokozatot szerzett a CEU-n, szintén történelemből. Azaz fél év alatt új dolgozatot kellett volna írnia, hogy egy másik fokozatot is szerezzen vele, de a két disszertáció tartalma – a lap szerint – lényegében megegyezik. A portál Kovács mindkét történelmi doktori dolgozatát kikérte és össze is hasonlította. Az Emmi mai sajtótájékoztatóján nem foglalt állást Kovács Zoltán dolgozatával kapcsolatban.

 

„Azt javaslom, hogy az érintettet kérdezzék meg. Én nem gondolom, hogy helyettes államtitkárként egy bármely személy doktori értekezéséről, amit nem láttam, amit nem olvastam, véleményt kellene mondanom. És bocsássa meg, de történészként én úgy kezelem a témákat, hogy forrásmegjelölések vannak. Egy forrás, nem forrás” – jelentette ki Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár.

Cikkünkre reagálva Kovács Zoltán közölte: „Az Alfahír hírportál mai hírében feltalálta a spanyolviaszt: a minden nyilvános szakmai életrajzomban megtalálható tényt, hogy az akkori eljárási és akadémiai szabályoknak megfelelően — ugyanabban a témában — doktori fokozatomat mind a CEU amerikai, mind pedig a Debreceni Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia magyar rendszerében megvédtem. Mielőtt valaki szamárságokat ír, és hülyét csinál magából, javaslom, hogy ismerkedjen meg a tényekkel.”

Összes követelménynek megfelelt

A CEU az Index megkeresésére úgy reagált, hogy Kovács Zoltán CEU-s doktori diplomájának megszerzésekor az amerikai akkreditációhoz akkor szükséges összes követelménynek megfelelt. A kormányszóvivő doktori diplomáját a Comparative History of Central Eastern and South Eastern Europe (Közép-Kelet és Dél-Kelet Európa összehasonlító történeleme) programban szerezte meg. A CEU teljes ösztöndíjat biztosít a doktori képzéseiben résztvevő diákjai számára , így Kovács Zoltán is ebben részesült. Az egyetem azt írta, hogy a 2000-es évek elején megengedték a régió diákjainak, hogy a környéken induló doktori programok mellett párhuzamosan a CEU képzéseire is beiratkozzanak, ám „amint a régió egyetemeinek doktori programjai megerősödtek, a CEU már szigorúan megkövetelte, hogy a doktori hallgatók egyszerre csak egy doktori programra iratkozzanak be” – közölte az egyetem.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!