2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Híradó 12:00

Nem érdekli a külföldi sajtót az agyonpénzelt vizes vb

2017. május 23., kedd 22:32, frissítve: kedd 22:52

Mérsékelten érdeklődik egyelőre a nemzetközi sajtó a budapesti vizes vb iránt, az újságíróknak fenntartott szállodai szobák felére érkezett csak igény. A szervezőket a parlament Kulturális Bizottsága faggatta, ez a testület illetékes a sportügyekben.

Vetítéssel indult a meghallgatás az Országgyűlés kulturális bizottságában. A tagok a vizes vébé imázsfilmjét tekinthették meg.

„Bizonyos értelemben egy kis izgalomra ad okot nekünk, hogy minden összeálljon, de a legjobb úton haladunk” – jelentette ki Szántó Éva, a Bp2017 Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A világbajnokság szervezésével megbízott állami cég vezetője mellett a sportállamitkár is nyugtatta az aggodalmaskodó ellenzéki politikusokat, akik a központi uszodáról, a már átadott Dagály Arénáról is kérdezősködtek.

„A világ egyik legmodernebb és legjobb építménye lett, feltételezem, hogy minden rendben lesz és semmilyen olyan komplikáció nem fog fellépni, ami mondjuk a világbajnokságon is előjönne, úgyhogy jelenleg mindenki, szakemberek igazolták, hogy rendben van az uszoda” – közölte Szabó Tünde.

A megnyitóünnepség ára marad 4 milliárd forint. A budapesti olimpiai pályázat ugyan ugrott, de a költségekből utólag nem lehet faragni. Ezt már a kiemelt kormányzati beruházások központjának illetékese bizonygatta.

„Mire kiderült, hogy az olimpiai pályázatunkat visszavonjuk, addig ezek a szerződések már meg voltak kötve, és a kötbérek nagyságrendileg ugyanannyiban kerülnek, mint maga az esemény” – mondta a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjának kabinetfőnöke, Schneller Domonkos.

A szervezők állítása szerint nem okoz fennakadást, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette a szállásokra kiírt pályázatok egyikét. A nemzetközi sajtóérdeklődés egyelőre visszafogott, eddig feleannyi újságíró jelezte részvételét, mint amennyire számítottak.

„Kétezer-ötszáz médiaszobát kellett beszereznünk a Fina kézikönyve szerint, egyelőre ennek csak a felére érkezett foglalás. Mi úgy gondoltuk, hogy esetleg túlfoglalás lesz ebben az ügyben” – folytatta Schneller.

Az ellenzék parlamenti vizsgálóbizottságot állított volna fel a vizes vb miatt, de a parlament igazságügyi bizottságában a kormánytöbbség megtárgyalni sem volt hajlandó a kezdeményezést.

„Az lett volna az elsődleges cél, hogy megvizsgáljuk, mennyi közpénzt fordítottak erre, és megvizsgáljuk, mi az oka annak a hihetetlen növekedésnek, hogy mostanra több mint tízszeresére emelkedett az eredeti kormányrendeletben foglalthoz képest, mi az ok, hogy ennyire alul tervezték, illetve ennyire megnövekedett a költség” – véli az LMP-s Ikotity István.

A világbajnokság rendezésének végösszege várhatóan meghaladja a 130 milliárd forintot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!