2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Nem épül hulladékfeldolgozó Kaposváron

2016. július 22., péntek 12:09, frissítve: szombat 15:35

Nem lesz gumihulladék-feldolgozó Kaposváron. A beruházó a lakossági tiltakozás hatására lépett vissza. Az üzemet egy Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó cég húzta volna fel, de a helyiek népszavazást kezdeményeztek. Szita Károly polgármester azt mondta: a beruházás terve megosztotta a lakókat, ami nem tesz jót a városnak. Korábban Százhalombatta vezetése is visszalépett a lakossági ellenállás miatt.

Rendkívüli közgyűlés Kaposváron, tüntetőkkel. A város határába tervezett gumihulladék-feldolgozó ellen tiltakoztak áprilisban a helyiek és az ellenzék. Hiába. Az előterjesztést végül elfogadta Kaposváron a kormánypárti többség.

„Gumiégető, amíg én vagyok, a város, Kaposváron nem fog épülni gumiégető, amíg a város többségének a jóvoltából ennek a városnak a polgármestere vagyok, Kaposváron nem fog épülni. Viszont minden olyan beruházás meg fog épülni ebben a városban, amely megszabadít bennünket az egészségre ártalmas, a környezetet károsító hulladéktól” – jelentette ki Szita Károly polgármester.

A tervezett beruházás ellen a civilek és a helyi ellenzék kezdett aláírásgyűjtésbe, a 63 ezres Kaposváron végül 19 ezren mondtak igent a helyi népszavazás kiírására, a szükségesnél 6 ezerrel többen.

Kaposvár környékén egyetlen környezetvédő egyesület sem tartotta aggályosnak az üzem felépítését. A Levegő Munkacsoport szakemberei többször tárgyaltak a kaposvári üzem beruházójával.

„Nem biztos, hogy az kell legyen a cél, hogy az üzemnek a megépítését megakadályozzuk: óriási probléma a nagy mennyiségű hulladékgumi, amit Magyarországon képződik. Egy égési folyamat megy végbe, fűteni kell a pirolízistartályt, az égési folyamat során szabadulnak fel légszennyező anyagok, kérdés az ezeket hogyan szűrjük és semlegesítjük. Ha be van tartva a technológia és olyan berendezések vannak beépítve, amelyek megakadályozzák ezek kijutását, akkor meg van oldva” – mondta Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője.

A civilek által létrehozott Zöldvidék Egyesület viszont ellenezte a gumihulladék-feldolgozó megépítését. A környezetvédő azt mondja, korábban Százhalombattán akarták megépíteni ezt az üzemet, azonban a helyiek tiltakozása miatt ott az önkormányzat elállt a közel 17 milliárdos beruházástól.

„Százhalombattai szakértői csoporttal, tőlük amit a titoktartási nyilatkozatot kívül tehettek minden adatot megkaptunk! Azt se nagyon értem miért kellett titoktartás. Amit felháborítónak tartunk a Pest megyei közgyűlés kitiltotta a megyéből a technológiát akkor Somogy megyébe az embereknek nincsenek jogaik?” – tette fel a kérdést Rieger Ágnes.

A közgyűlés végül nem írt ki népszavazást, a polgármester és a projektet tervező Homatech azonban támogatta a helyi voksolást. A helyiek már a népszavazás időpontjára vártak, amikor csütörtök este a városháza közleményben tudatta, még sem lesz gumihulladék-feldolgozó Kaposváron, ugyanis a beruházó vállalat tulajdonosa nemet mondott az építkezésre. Jöhetett az újabb rendkívüli közgyűlés, ahol Szita Károly már arról beszélt meg akarja szüntetni a megosztottságot.

„Ezzel még valamit kezdeni kell, annak érdekében, hogy unokáink gyermekeink és Önmagunk is egészségesek tudjunk maradni. Az én dolgom az, hogy erős közösséget építsek, ami sikerült is az elmúlt két évtizedben, és ha ez a közösség sérült valamilyen tekintetben és megosztott, akkor ezt a megosztottságot megszüntessem. Ezért hoztam most Önök elé ezt az előterjesztést” – mondta a polgármester.

Az ellenzék szerint sajnálatos, hogy nem a városvezetés, hanem a tulajdonos értette meg, miért nem kell gumifeldolgozót építeni a város határába.

„Azt is sajnálom polgármester úr, hogy egy helyi népszavazási kezdeményezés kellett ahhoz, hogy kíváncsi legyen a kaposváriak véleményére” – mondta Pintér Attila, a kaposvári szocialisták elnöke.

Már csak az a kérdés, ha százhalombatta és Kaposvár is nemet mondott a gumifeldolgozóra, végül hol épül meg a milliárdos beruházás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!