2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nem elégszik meg az ellenzék az ÁKK lépésével

2017. március 1., szerda 17:50, frissítve: szerda 17:50

Büntetőjogi és politikai elszámoltatást ígér a letelepedési kötvényeket vizsgáló ellenzéki árnyékbizottság a kötvénybiznisz minden résztvevőjével kapcsolatban. A testület tagjai nemzetbiztonsági szempontból kockázatosnak, gazdasági szempontból pedig veszteségeknek tartják, hogy ismeretlen tulajdonosi háttérrel rendelkező cégek tehetős külföldieknek árusítanak magyar állampolgárságot.

Újságírók meghallgatásával folytatta munkáját a letelepedési kötvények rendszerét vizsgáló árnyékbizottság. Az Államadósság Kezelő Központ az év elején jelentette be, hogy felfüggesztik a kötvények kibocsátását.

Az ellenzéki politikusokból álló testület azonban nem elégszik meg ennyivel.

„Legyen világos mindenki számára: mi addig nem adjuk fel, míg a magyar közönség számára nem tudunk világos információkkal szolgálni arról, hogy ebből a gyanús és kétes, nemzetbiztonsági kockázatokkal szolgáló ügyletből kik azok, akik magánzsebeket tömnek meg rendszeresen, jelentős haszonnal” – jelentette ki Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke.

Az adóparadicsomok közé sorolt Kajmán-szigeteken, de Cipruson és Máltán is jegyeztek be olyan céget, amely tehetős bevándorlóknak kínál magyar letelepedési kötvényt. A cégek tulajdonosai nem ismertek.

„Ezeket a csatornákat fel kell tárni, ezen is vagyunk. Azt gondolom, hogy ennek például fontos része lesz az a törvényjavaslat, amit az LMP benyújtott, hogy a magyar állam nem köthet offshore szerződést offshore cégekkel, sőt büntetni kell azt, aki a magyar állam nevében ilyen szerződést köt vagy pénzt juttat nekik” – mondta el az LMP-s Heltai László.

A kötvényeket forgalmazó vállalkozásokat az országgyűlés gazdasági bizottsága választotta ki. Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes elnöke nem lát kivetnivalót a kötvények forgalmazásában. Szerinte az ellenzék tájékozatlanul nyilatkozik, amikor nemzetbiztonsági kockázatot lát a kötvénybizniszben.

„Ezek az emberek rendkívül szigorúan ellenőrzöttek és nemzetbiztonsági kockázatukat tekintve rendkívül alacsony kockázatúak. Egyébként a letelepedési kötvényt kérelmezőknek jóval nagyobb száma volt, mint ahányan vettek kötvényt. Egész egyszerűen ezeket, a magyar lakosságra kockázatos embereket nem is engedte odáig, hogy a kérelmüket előterjesszék, tehát ilyen értelemben az ellenzék téved” – reagált Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője.

„Az átvilágításnak, közel húsz ember átvilágításának, még hogyha azt fél gőzzel végzik is, horribilis pénzbe kerülnek” – mondta el a jobbikos Staudt Gábor.

A költséges átvilágítás még így is csak a kisebbik gond a kötvények körül a Jobbik szerint. Ezért a párt továbbra is napirenden tartaná a kérdést és az alaptörvény módosításával számolná fel a kötvénybizniszt.

Ha a Magyar Nemzet másodfokon is pert nyer az Államadósság Kezelő Központtal szemben, akkor várhatóan még idén tavasszal nyilvánosságra hozzák, hogy pontosan hány kötvényből, mekkora bevételre tettek szert a forgalmazók.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!