2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nem csökken a gáz lakossági ára

2017. szeptember 14., csütörtök 17:50, frissítve: csütörtök 18:07

Nem csökkenti tovább a földgáz lakossági árát a kormány, pedig több mint 50 milliárd forintnyi tartalék lenne rá. A szocialisták követelésére „elmúltnyolcévezve” válaszolt a Fidesz. A Hír TV-nek nyilatkozó szakértő szerint elképzelhető, hogy más célra vagy egy, az országgyűlési kampány hajrájára szánt árcsökkentésre tartogatják a milliárdokat.

„A gázszámla egy család esetében 22 ezer forinttal több évente, mint amennyiért a földgázkereskedő beszerzi, ennyivel lehetne olcsóbb egy családnak a gáz díja. Azaz ha a hatósági gázár követi a világpiaci változásokat, akkor ez a fogyasztó nemcsak 226 ezret spórolt volna a rezsicsökkentéssel, hanem a zsebében maradt volna további 90 ezer forint” – jelentette ki Tóth Bertalan.

A szocialisták az elmaradt rezsicsökkentésből felhalmozódó pénzből a kisfogyasztók esetében 32 százalékkal csökkentenék a gáz díját – és további 10-10 százalékkal a villany és a távhő árát. A törvényjavaslatot már benyújtották a parlamentnek.

„A magyar földgázkereskedőnél létezik egy nettó 51 milliárd forintos összeg, amely abból ered, hogy olcsóbban vásárolják a gázt, mint amennyiért a magyar családok azt megkapják” – ismertette az MSZP-s frakcióvezető.

A Fidesz-kormány egykori energetikai helyettes államtitkára szerint nem a szabályozott energiaárakkal van a gond, hanem a rezsicsökkentéssel befagyasztott tarifával. Szerinte egy sokkal rugalmasabb, a nemzetközi piacokhoz alkalmazkodó ármechanizmust kellene bevezetni.

„Azt ne gondolja senki, hogy ezt nem látta a magyar kormány, és nem ismeri a számokat, éppen úgy, ahogy mi ismerjük. Valami hátsó szándékuk van. Lehet, hogy az itt megképződő forrást másra akarják felhasználni, hiszen gondoljunk bele, hogy más cégeknél is keletkeztek tartalékok és eredmények, azokat könnyedén elvonta a kormány osztalékként, hiszen megtehette mint tulajdonos. Elképzelhető az is, hogy éppen a választások közeledtével egy újabb rezsicsökkentésnek lesz majd a forrása” – ismertette Holoda Attila energetikai szakértő.

A Fidesz közleményben, „elmúltnyolcévezve” reagált. Azt írja: a szocialisták megígérték, hogy nem lesz gázáremelés, aztán a háromszorosára emelték az árát és duplájára a villanyét.

„Az ellenzékiek állandóan támadtak, egyébként arra is lehet számítani, hogy ha ők kormányoznának, nemhogy nem lenne ez, hanem meg is szüntetnék. Mi az elért eredményeket szeretnénk megvédeni, tudják, hogy sok száz milliárd forint maradt így a magyar embereknél a rezsicsökkentés kapcsán” – mondta Halász János Fidesz-szóvivő.

Vagyis rezsicsökkentés egyelőre nem lesz. Pedig az európai uniós statisztikai hivatal adatai szerint egész Európában jelentősen csökkent a gáz ára, kivéve Magyarországon, Hollandiában és Svédországban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!