2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Nem árt a citromhéjban lévő vegyszer

2016. október 27., csütörtök 16:25, frissítve: csütörtök 17:15

Nem kell tartani a citrom héjában lévő vegyszerektől az élelmiszer-biztonsági hatóság szerint.

A Nébih illetékese a  Hír TV fogyasztóvédelmi magazinjának azt mondta, hogy a citrusok héja csak akkor jelentene veszélyt az emberi egészségre, ha több kilót enne meg belőlük valaki egyszerre.

A biocitromot és a bionarancsot is kezelik, hogy bírja a szállítást, de nem gombaölővel, hanem természetes anyaggal.

A sütemények kedvelt ízesítője a citrom- vagy narancshéj, amellyel általában vegyszer is kerül a tésztába. A citrusféléket szállítás előtt gombaölővel kezelik, hogy útközben ne egye meg a penész a gyümölcsöt.

– Azok a narancsok, amik nem olyan kilósak, hanem kimérősek, azokat lehet süteménybe reszelni?

– Lehet.

– Lehet?

– Lehet, igen.

– Tehát ezek nem ilyen kezeltek, vagy ilyesmi?

– Azt nem én tudom, mert nem mi kapjuk őket elsőnek, előbb a másik raktár, utána idehozzák hozzánk. Olyat még nem hallottunk, hogy valami mással kezeltek lettek volna, mert sokan viszik süteménybe meg ilyenekbe.

Aggodalomra elvileg nincs ok. Az Európai Unióban olyan növényvédő szert nem lehet használni, amely veszélyes az emberi egészségre, a forgalmazónak pedig fel kell tüntetnie, hogy milyen vegyszerrel kezelte a citrom, a narancs vagy éppen a lime héját. Csakhogy a zöldséges vagy a boltos gyakran ömlesztett árut kínál – jegyzi meg a Greenpeace nevű környezetvédő szervezet szakértője.

„Hogyha valaki csomagolt terméket vesz, tehát rajta van valamilyen háló vagy fólia, arra rá van írva, hogy vegyszerrel van kezelve, viszont ugye Magyarországon a szupermarketekben, a boltokban rendszeresen kimért áruként hevernek a citrusok. Tehát magyarul el kellene kérni a csomagolást, el kellene kérni az eladóktól az igazolást, és csak úgy lehetne kideríteni, hogy az a citromhéj alkalmas emberi fogyasztásra vagy nem” – mondta el Simon Gergely, a Greenpeace szakértője.

A leggyakrabban használt gombaölő szer az imazalil, amely irritálhatja a bőrt és károsíthatja a májat. De tüneteket csak akkor okoz, ha nagy mennyiségben fogyasztják – mondja az élelmiszer-biztonsági hatóság illetékese.

„A citrusféléknek a héja eleve viaszos, és ebbe olyan szépen bele tud ülni, bele tud oldódni a növényvédő szer maradéka, hogy nem lehet lemosni. Egy részük, például az imazalil felszívódó, és a bőrszövetnek a felső sejtsoraiba benne van a növényvédő szer. Tehát azt lemosni semmiféleképpen nem lehet” – mondta Jordán László, a Nébih növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese.

– És a gyümölcshúsig is eljut ez a növényvédő szer?

– Nem, a gyümölcshúsba nem jut el, a héjába van, tehát egy hámozással tökéletesen növényvédőszer-mentessé lehet tenni.

– A hőkezelés ezeket a szereket megsemmisíti?

– Ezek többnyire hőstabil készítmények, tehát nem várható, hogy el fog bomlani.

Van, persze, biocitrom is, de a héját annak is kezelik, hogy ép maradjon a gyümölcs, csak nem vegyszerrel, hanem természetes eredetű anyaggal.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!