2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Nem akarnak harmadlagos állampolgárok lenni a védőnők

2017. március 4., szombat 10:40, frissítve: szombat 10:52

Nem akarnak harmadlagos állampolgárok lenni a védőnők, ezért egy petícióban azt kérik, hogy ők is a szakellátásban alkalmazott bértábla alapján kapják a bérüket. A dokumentumot postán küldik el az érintetteknek.

„Azt a döntést hoztuk, hogy a védőnői szolgálatra szükség van, és a védőnői szolgálatot meg kell erősíteni, a védőnőknek a helyzetén javítani kell ahhoz, hogy valóban abban az ember-ember viszonyban, amiben önök dolgoznak egy barátságos államnak, egy barátságos, gondoskodó államnak az arcai, a kezei és a lábai tudjanak lenni” – a miniszteri ígéret másfél éve hangzott el, előrelépés azóta sem történt. A védőnők szerint diszkriminatív, hogy nem az egészségügyi szakellátás bértáblája szerint kapják a fizetésüket.

„Ha azt vesszük, hogy a mai kezdő védőnő ha idejön, akkor van a 161 ezer forintos alapilletmény, és ő erre ugyanúgy megkapja a bérkiegészítést, tehát nagyjából ugyanannyit fog keresni, mint én 28 év után, vagy egy pár ezer forinttal kevesebbet” – magyarázta Csősz Katalin, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara védőnői tagozatvezetője.

A probléma 5000 védőnőt érint, ezért petíciót küldenek összesen 22 közjogi méltóságnak, köztük Balog Zoltán csúcsminiszternek és az ágazati államtitkárnak is. A levélben egyebek mellett azt írják: semmivel sem érnek kevesebbet, mint az ápolók vagy a szociális munkások. Az egészségügyi államtitkár a Hír TV kérdésére elismerte, hogy tud a problémáról.

„Nyitott vagyok egyébként, én nem gondolom, hogy ettől el fogunk menekülni, azt még nem tudom önnek megmondani, hogy milyen úton-módon lehet azt elérni, hogy a kimenő megemelt forrás az eljusson arra a helyre, ahová szánta a kormányzat. Ez egy nehéz ügy, sajnos minden évben beleszaladunk, egy béremelés sosem biztonság, inkább kockázat, mert mindig lesz néhány olyan ember, aki valami miatt rosszul jár, minden jó szándékunk ellenére. Én azt gondolom, hogy ebben az ügyben továbbra is lesznek beszélgetéseink, és lesz lehetőség, én szinte minden nap megkérdem, hogy mi történt. Én állok elébe” – mondta Ónodi Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár.

A petícióban megjegyzik, hogy a kormány hiába adott 2010 óta mintegy 40 százalékos többletfinanszírozást a szolgáltatóknak, mert ennek az összegnek csupán a töredékét kaphatják meg a védőnők bérkiegészítésként. A dokumentumot március 10-ig várhatóan több százan postázzák.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!