2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Híradó 12:00

Nem adott választ a kirekesztő viselkedésre az uszoda

2017. február 22., szerda 21:10, frissítve: szerda 22:04

Nem kötött szerződést egy LMBTQ szervezettel egy XII. kerületi uszoda, miután megtudta, hogy az egyesület tagjai szexuális kisebbséghez tartoznak. Az egyesület az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, hogy vizsgálja ki az esetet. Szerettük volna megkérdezni az uszodát is, miért viselkedett kirekesztően, de nem válaszolt.

Az Atlasz egyesület tagjai az éves sportnapjukat szerették volna megtartani a XII. kerületi uszodában. A szervezet ügyvivője híradónknak azt mondta, már mindenben megállapodtak, és kész volt a szerződéstervezet, amikor az uszodát üzemeltető cég meggondolta magát.

„Napokon keresztül arról volt szó, hogy odamegyünk, és két sávot adnak nekünk. Már megállapodtunk az árról is, a díjszabásról és arról is, hogy utalással fogunk fizetni, szóval minden rendben volt, csak akkor ütköztünk akadályba, amikor megtudták, hogy milyen egyesület vagyunk” – mondta Banach Nagy Milán, az Atlasz egyesület ügyvivője.

Banach Nagy Milán azt mondta: 14 év alatt most találkoztak először azzal, hogy amiatt diszkriminálták őket, mert a tagjaik leginkább a melegközösséghez tartozókból állnak. A hírről az Index írt először, az uszoda a portálnak írt levelében azzal védekezett, hogy azért nem adták oda az uszodát, mert túl sok vendégük van, és mert az egyesület saját edzőt szeretett volna odavinni.

Csakhogy az uszoda és az egyesület közti levelezésből egyértelműen kiderül, hogy azok az érvek, amelyekre az uszoda hivatkozik, szóba se kerültek. Azt írták, inkább keressenek magánuszodát. Amikor az egyesület rákérdezett, miért gondolták meg magukat, megírták, hogy kifejezetten az LMBTQ tagokkal rendelkező egyesülettel van problémájuk.

Azt írták pontosan, hogy amennyiben a levélbe belinkelt honlap a miénk, és megtalálták az egyesületünk honlapján, úgy nem áll módjukban bérbe adni a sávokat.

A háttértársaság ügyvivője szerint még mindig gyakori, hogy azért viselkednek kirekesztő módon valakivel, mert egy szexuális kisebbséghez tartozik.

„Az ilyen diszkriminációt az egyenlő bánásmódról szóló törvény tiltja. Egyértelműen kimondja, hogy az ügyfélforgalom számára nyitva álló helyiségekben szolgáltatás nyújtását megtagadni ilyen védett tulajdonságok alapján nem lehet” – szögezte le az ügyvivő.

Kerestük az uszodát is, hogy megtudjuk: miért diszkriminálják a melegeket, akik edzeni jönnének ide, de a kérdéseinkre nem válaszoltak, azt mondták, arra csak az ügyvezetőnek van lehetősége, ő viszont a mai nap szabadságon van.

Az egyesület az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult. A hatóságnak 75 napja van, hogy eldöntse, történt-e jogsértés, és ha igen, hogyan szankcionálja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!