2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Nem a hagyományőrzés vezérli a Fidesz holdudvarát

2016. június 25., szombat 13:30, frissítve: szombat 15:32

Nagyzási hóbort párosul üzleti haszonszerzéssel a kormány által támogatott kastélyfelújítási programban az LMP szakszóvivője szerint. Az ellenzéki politikus azt mondta, hogy a hatalomhoz közel álló gazdasági érdekcsoportok olcsón felvásárolnak patinás épületeket, majd azokat felújítják, és nagy haszonnal továbbadják. 2017-től a műemlékek felújítását adókedvezménnyel hálálja meg az állam.

„Ha én az eurólottón megnyerném a fődíjat, ami most van 28 millió euró, akkor anélkül, hogy a nevemre írnám, feláldoznék hárommilliárd forintot ebből” – a közel 300 éves aszódi kastély felújításáról álmodozik a Pest megyei kisváros polgármestere. Az épület kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősül. A település első emberének tavaly megígérték, hogy a kormány elkülönít hárommilliárd forintot a felújításra.

„Eltelt egy csomó idő, és nincs megmozdulás. Terveket nem láttunk, nem prezentálták, bár megígérték, ha lenne, valószínűnek tartom, hogy tudnánk mi is” – így Sztán István polgármester.

A 15-20 kilométerre fekvő turai kastélynál már dübörögnek a teherautók. Az Opera kistestvéreként emlegetett épületet is Ybl Miklós tervezte a XIX. század második felében. A helyiek úgy tudják, még az idén rendezvényközponttá alakítják.

„Esküvőtől kezdve, konferenciaszerűség…, meg hát jó pár fullos lakosztály.”

– Hát a magtárat is megvették.
– Az itt velünk szemben?
– Az egyetlen dologra alkalmas: szállodának. Hát jó pár forintot beleölnek! Kimondottan csak az épületbe hatmilliárdot! Bizony! Hogyne! Csak az hatmilliárd…! És hol van még a másik hat, a magtár?!

A turai kastélyt 200 millióért szerezte meg egy olyan üzleti kör, amely közel áll a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz. A felcsúti fociakadémiát működtető alapítvány pedig az alcsúti arborétumban jutott hozzá egy műemlék épülethez.

„Megpróbálják az épületeket spekulációs célokra felhasználni” – nem a múlt megőrzésének szándéka vezeti a kormányközeli üzletembereket, amikor kastélyokat vásárolnak a hozzájuk tartozó területekkel együtt – mondja a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal korábbi elnöke. „E területekkel bármit lehet csinálni: belterületbe lehet vonni egy adott településen, ahol az értéke rögtön felfut. Lehet lakóparkokat, ki tudja, milyen beruházásokat végigfuttatni rajtuk” – mutatott rá Varga Kálmán.

2017-től a kastélyok hatalmas adókedvezménnyel újíthatók fel, a költségek 30 milliárd forintig vonhatók majd le a társasági adó alapjából. Adókedvezmény jár majd az üzemeltetőknek is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!