2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Nem a bérajánlatra és a MÁV-sztrájkra is

2016. február 9., kedd 18:28

Nem fogadták el a MÁV-csoport bérajánlatát a szakszervezetek, azonban egyelőre elhalasztják a sztrájkot. A tárgyalások függvényében döntenek majd arról, hogy lesz-e munkabeszüntetés a vasúti közlekedésben. A MÁV menedzsmentje mindent összeadva átlagosan 4 százalékos alapbérfejlesztésre tett ajánlatot. A BKV-nál viszont sztrájkra készül az Egységes Közlekedési Szakszervezet. Az érdekvédők azt sérelmezik, hogy a cég nem tett bérajánlatot.

Közeledtek az álláspontok, de nem fogadták el a MÁV-csoport hétfői bérajánlatát a szakszervezetek. A vasút vezetése 2,2 százalékos alapbéremelésre tett javaslatot, továbbá a bér fél százalékának megfelelő nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítést adnának a dolgozóknak. Vasutasnapkor és karácsony előtt pedig 25-25 ezer forintot fizetnének a munkavállalóknak. „Ezzel az a baja a szakszervezeteknek, hogy ez nem kerül alapbéresítésre. Ha ez alapbéresítésre kerül, akkor természetesen az egyik követelésünknek elméletileg eleget is tudnánk tenni, hiszen elérjük azt a százalékot, amit minimumszinten megfogalmaztak a szakszervezetek” – mondta Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke.


A további tárgyalásoktól függ, hogy lesz-e munkabeszüntetés a vasúti közlekedésben. „Volt arra igényünk, hogy folyjanak a kollektívszerződés-tárgyalások bizonyos műszakpótlék, egyéb ügyekben, és az együttműködési megállapodásról is kezdődjenek el tárgyalások, ahol nagyon fontos kérdések vannak, az egészségkárosodott munkavállalók továbbfoglalkoztatása, a korkedvezményes nyugdíjazást helyettesítő lépések, intézkedéseknek a kidolgozása” – fogalmazott Halasi Zoltán, a VDSZSZ Szolidaritás elnöke.

A BKV-nál betelt a pohár: az Egységes Közlekedési Szakszervezet sztrájkbizottságot alakított, mivel nem kaptak béremelésre vonatkozó ajánlatot és a vállalat létszámleépítésre készül. „A mi követeléseink között 5 százalékos alapbérfejlesztés van, ezen túlmenően a bérfeszültség kezelésére is szeretnénk plusz 2,5 százalékos keretet előteremteni, és ez mellett az említett szociális és munkakörülmények vonatkozásában szeretnénk érdemi előrelépést tenni, hiszen sok olyan többletfeladattal terheltek a kollégák, aminek a feltételei nem biztosítottak” – nyilatkozta Nemes Gábor elnök.

A BKV közleményében azt írta: határozottan cáfolják, miszerint egyetlen fillér béremelést sem ajánlanak a dolgozóknak. A 2016-os bértárgyalások még most kezdődtek, a BKV még nem tett béremelésre ajánlatot. Szerintük az EKSZ-nek nem fenyegetőzéssel és sztrájkbizottság megalakításával kellene foglalkoznia, hanem a munkavállalók érdekeit kellene képviselnie, ahogy azt a BKV-nál működő további 25 szakszervezet is teszi.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!