2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Nekimentek a Quaestor felszámolójának a károsultak

2016. augusztus 12., péntek 17:13, frissítve: szombat 06:10

Minden Quaestor-károsultat lehetne kárpótolni a tüntetők képviselője szerint. A brókerbotrány érintettjei ismét demonstráltak a fővárosban a Lurdy Ház előtt. Kálmán-Pikó István, a károsultak képviselője a Hír Televíziónak azt mondta: a Quaestornak van vagyona, amiből ki lehetne fizetni az egykori betéteseket. Hozzátette: nem fogadják el a felszámoló javaslatát, aki egyszerűsített felszámolással akarja lezárni az ügyet.

Skandálás, táblák, hangosbeszélő, kereplő: a már többször látott külsőségek mellett gyülekeztek a Quaestor-károsultak péntek reggel a budapesti Lurdy Háznál. Ide hirdetett meg ugyanis tulajdonosi tájékoztatást a cégcsoport kötvénykibocsátó cégének, a Quaestor Hruria Kft.-nek a felszámolója. Az ügyvédek már előre jelezték: mivel nem találták a cég iratanyagát, ezért kénytelenek egyszerűsített felszámolást indítani.

„Ragaszkodunk ahhoz, hogy egy olyan felszámolás legyen, ami nem egyszerűsített, mert az egyszerűsítettben semmi pénzhez nem tudunk hozzájutni, a normál felszámolás után viszont hozzá tudnánk jutni a pénzünk egy igen jelentős részéhez” – mondta a Quaestor-károsultak képviselője.

A kötvénykibocsátó cégnek nem volt jelentős vagyona, ám normál felszámolással a kártalanítás kiterjedhetne a Quaestor-csoport összesen több százmilliárdosra becsült vagyonára. Ingatlanokra, szállodákra, cégekre és egyéb vagyontárgyakra. Iratok nélkül azonban nem ellenőrizhető, hogy a károsultak igénye valós-e.

A 200 tüntető bement a tájékoztatóra is, ahol a felszámolóra zúdították haragjukat. „Meg ne merjék tenni azt, hogy itt a résztvevők, meg egyéb érdekeltek beleegyezése nélkül az egyszerűsített felszámolást megcsinálják” – hangsúlyozták.

A felszámoló cég vezetői és jogi képviselője igyekezett megtartani a tájékoztatót. Ahhoz azonban nem járultak hozzá, hogy arcukat megmutassuk és nevüket közzétegyük. „Ő nem tud mást tenni – bármennyire nem szimpatikus ez az önök számára –, mint egyszerűsített felszámolási eljárás keretében ennek az eljárásnak a lezárását…” – mondta a felszámoló jogi képviselője.

A károsultak nem akarták elfogadni az ügyvéd érvelését. A dühös tüntetők ezt követően szabályosan kikergették a teremből az ügyvédnőt. Később visszajött és tett még egy kísérletet a jogi álláspontja előadására.

„– Azok a kérdések, amiket megfogalmazott, a hitelezők székében ülve teljesen jogosak, de ezen kérdések egyike sem olyan, amire ez a felszámoló válaszolni tudna. Mert jogalkotói kérdés, nyomozóhatósági kérdés, meg amit felvetett esetlegesen politikai kérdés. A felszámolónak erre kompetenciája nincsen.
– Rossz a törvény! Meg kell változtatni!
– De ezt sem a felszámoló tudja megtenni” – hangzott el a teremben.

Az ügyvéd jelezte: ha a károsultak elégedetlenek a munkájukkal, a bíróságtól kérhetik másik felszámoló kijelölését. A tüntetők pedig azt szögezték le, hogy mindenképp bíróságon támadják meg az eljárást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!