2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

„Nekem sem kötelességem egyetérteni Soros Györggyel”

2017. március 30., csütörtök 17:47, frissítve: csütörtök 18:51

A felsőoktatási törvény szigorítása nem a CEU ellen irányul – jelentette ki az oktatásért felelős államtitkár. Palkovics László azt mondta: megismerték az intézmény vezetőjének érveit, és ezek alapján nem szükséges visszavonni a javaslatot. A jogszabály-módosítást a kormány azzal indokolta, hogy kiszűrjék a kamudiplomákat. A tervezett szigorítás azonban a Közép-európai Egyetem működését is veszélyeztetheti.

A Princetonon doktorált, majd pedig Bostonban tanított, onnan jött haza a CEU-ra oktatni Zawadowski Ádám. A kutató nyílt levélben állt ki a Közép-európai Egyetem mellett. Ebben azt írta: munkájához minden anyagi és erkölcsi támogatást megkapott, olyat, amiről a magyar állami egyetemeken csak álmodni lehet. Emellett soha senki, sem Soros György, sem a rektor, sem pedig a tanszékvezető nem mondta meg neki, hogy mit taníthat, mit kutathat.

„Csak a szakmai dolgokra koncentrálunk, nem olyan fontos, hogy kinek milyen a világnézete. Ha valamiben nem értünk egyet, akkor arról, beszélgetünk, vitatkozunk. Ugyanúgy nekem sem kötelességem egyetérteni Soros Györggyel, nem is értek egyet feltétlenül, de ez nem akadályoz meg engem abban, hogy itt dolgozzam, jó minőséggel oktassak” – mondta el Zawadowski Ádám.

Pető Andrea a CEU 1991-es alapítása óta dolgozik az intézményben. A kutató szerint: az egyetem oktatóinak köszönhetően csaknem tizenötmillió euró kutatási forrás érkezik Magyarországra.

„Az itt végzett PhD hallgatók angol nyelvű kurzusokat tartanak Szegeden, Debrecenben. A könyvtára a Közép-európai Egyetemnek nyitott, bárki használhatja, az ELTE Bölcsészettudományi Karán működik egy középkortudományi könyvtár, mely a CEU tulajdona. A Közép-európai Egyetem részt vesz nagyon komolyan az európai tudományos életben úgy, hogy a különböző oktatók és a különböző diákok nagyon megbecsült tagjai ennek az együttműködésnek” – véli Pető Andrea.

Az oktatási államtitkár szerint a felsőoktatási törvény szigorítása nem a CEU ellen irányul.

„Bizonyos helyzeteket, bizonyos ügyeket szeretnénk egyértelműsíteni a jövőben. Ez nem egy CEU-ellenes törvénymódosítás, ez nem egy CEU elleni koncepciós per, nem Soros urat akarja itt bárki bármilyen formában presszionálni. Itt arról van szó, hogy vannak rendezetlen helyzeteink, ezt szeretnénk rendezni, azt gondolom, hogy a CEU-ra és a Közép-európai Egyetemre vonatkozóan ez nem jelent olyan rizikót, ami indokolná, hogy a törvényjavaslatot ebben a pillanatban visszavonjuk” – nyilatkozta Palkovics László.

A litván főváros befogadná a Közép-európai Egyetemet. A város polgármestere, aki korábban maga is tanult a CEU-n, levélében azt ajánlotta fel az intézmény rektorának, hogy költözzenek Vilniusba.

„Egyszer egy hónapot alkalmam volt tanulni az egyetemen, amely persze nagyon jó benyomás tett rám. De persze minden egyetem, különösen nemzetközi egyetem számára fontos, hogy egy nyitott és befogadó városban működjön. Az egyetem tehát teljes mértékben illeszkedik ahhoz a politikához, amit mi itt, Vilniusban folytatunk, városunk nyitottá, átláthatóvá tétele érdekében, ahol mindenkit szívesen látunk. Ha az egyetemnek mennie kell, mi nagyon üdvözölnénk azt, ha Vilniusba jönne” – mondta Remigijus Simasius polgármester.

A CEU továbbra is Magyarországon szeretne maradni. Az intézmény rektora pedig tárgyalásokat folytatna az egyetem jövőjéről az emberi erőforrások miniszterével.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!