2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Nehéz helyzetben a csontritkulásosok

2017. április 23., vasárnap 16:08, frissítve: vasárnap 16:11

Akár hónapokat is várni kell egy csontsűrűség-vizsgálatra, pedig az oszteoporózis népbetegségnek számít Magyarországon. Kényszerből egyre többen keresnek fel magánklinikákat.

Megalakult a csontritkulással foglalkozó Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete debreceni szekciója. Ezt pénteken jelentették be egy helyi magánklinikán. Magyarországon egymillió embert érint a csontritkulás, szakemberek szerint azonban ennyi beteget nem bír el az állam, ezért egyre többen fordulnak magánegészségügyi intézményekhez.

Az úgynevezett esési kockázatvizsgálattal azt mérik, hogy a csontritkulásos betegeknél mekkora eséllyel végződnek csonttöréssel a balesetek. Az Osteoporozis Betegek Magyarországi Egyesülete szerint a csontritkulás Magyarországon népbetegség: a lakosság tíz százaléka érintett kisebb-nagyobb mértékben. Gyógyszeres kezelést azonban az egymillió beteg közül alig százötvenezer kap. Sokan nem is tudnak róla, hogy veszélyeztetettek. Ezen változtatna a betegegyesület, amely Debrecenben alakította meg a huszonegyedik tagszervezetét.

„Betegedukáció, egészségügyi felvilágosítás: ilyen módon, hogy információhoz jutnak a betegek, okosabbak lesznek, többet tudnak a betegségről, szóval jobban is tudják magukat menedzselni” – mondta Zalatnai Klára, az egyesület elnöke. Bár sok beteg tud arról, hogy oszteoporózisban szenved, a vizsgálatok és a kezelés körülményes. Egy csontsűrűség-vizsgálathoz háziorvosi, majd szakorvosi beutaló szükséges, és sok helyen hosszú a várólista. A terápiás kezelésben is egyre többen választják inkább a magánklinikákat.

Dr. Takács István, a Garden Hotel Medical orvosigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos feladatokat, ellátásokat a társadalombiztosítás nem tud finanszírozni. „Innentől kezdve ezt magánszolgáltatók tudják biztosítani az ügyfelek, illetőleg a páciensek részére.”

A csontritkulás a szakemberek szerint a leghatékonyabban mozgásterápiával kezelhető.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!