2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Küldetés 11:00

Néhány éven belül újra szárnyalhatna a magyar fegyveripar

2016. február 18., csütörtök 19:31, frissítve: péntek 09:37

Akár két-három éven belül újra lehetne indítani a fegyvergyártást Magyarországon a Hír TV által megkérdezett katonai szakértő szerint. Elsősorban kézifegyverek, tüzérségi eszközök, harcjárművek gyártásában indulhatna újra a termelés. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden beszélt arról, hogy a magyar gazdaság húzóágazata lehet a fegyvergyártás.

Kitört ablakok, rozsdás kerítés, elhagyatott gyárterület – csak egy kutya őrzi a régi nagy fegyvergyár területét. Az ingatlan 2004 óta üres, akkor szűnt meg a fegyvergyártás Magyarországon.

A miniszterelnök-helyettes egy vadászati kiállításon azt mondta a Hír TV-nek: komoly nemzetbiztonsági problémát jelent, hogy Magyarország kézifegyvereket és lőszert sem gyárt. „Nem akarok most semmilyen rémlátomást felfesteni, de láttunk már karón varjút, tehát egyszerűen Magyarország nemzetbiztonsági szempontjából is fontos lenne, hogy legyen magyar fegyvergyártás” – fogalmazott Semjén Zsolt.

A nemzetgazdasági miniszter megerősítette, hogy már egy munkacsoport is felállt annak érdekében, hogy megvizsgálják, milyen feltételekkel lehet újraindítani a magyar fegyvergyártást. „Vannak olyan területek, amelyek hozzá tudnak járulni a következő évek növekedéséhez. A védelmi ipar ilyen terület Magyarországon. Korábban komoly hagyományokkal bírt a lőfegyvergyártásban, ma nincs ilyen kapacitásunk. De ez nemcsak gazdasági, hanem nemzetbiztonsági kérdés is, ezért létrehoztunk egy olyan munkacsoportot, amely megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a fegyvergyártást hogyan tudja öregbíteni” – fogalmazott Varga Mihály.

A honvédelmi minisztert egy sporteseményen kérdeztük, Simicskó István arra még nem tudott válaszolni, hogy milyen haditechnikai eszközöket gyárthatnának Magyarországon. „Vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy milyen kapacitások vannak itthon, milyen szakmai tudás van, és külföldről milyet lehet esetleg beszerezni. Olyan együttműködést lehetne kialakítani, akár a visegrádi négyekkel, akár másokkal, amelyben segítenének nekünk ebben. Mindenkinek közös érdeke, hogy legyen hadiipari gyártás, mert a gazdaságra pozitív hatással van” – jegyezte meg Simicskó István.

A katonai szakértő szerint a magyar fegyvereket a világ legjobbjai között tartották számon. „Nézzünk körül a napjaink konfliktusainak területein. A konfliktus zónákban mindenhol szükség lenne rá, főleg a kézifegyverekre, de a nehezebb fegyverekre, tehát a tüzérségi eszközökre, harcjárművekre is. Úgy gondolom, hogy Magyarország ebben ismételten az élre törhetne” – mondta Koltai Arnold.

Szakértők szerint két-három éven belül újra el lehetne indítani a fegyvergyártást Magyarországon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!