2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Negyven fogyatékos emberre egy ápoló jutott Gödön

2017. május 19., péntek 18:44

Szabálytalanságok sorát tárta fel a gödi speciális otthonban az ombudsmani vizsgálat. A hivatal szekértője a Hír TV-nek azt mondta: előfordult, hogy 40 súlyosan fogyatékos emberre mindössze egy felügyelő jutott, az ellátottak közötti bántalmazás mindennapos, az otthon lakóinak pedig még saját ruhái sincsenek.

A Topházról nemrég egy nemzetközi civil szervezet is adott ki hasonló lesújtó jelentést. A szakértők szerint a nagy létszámú, zárt intézményekből mielőbb lakóotthoni és emberi körülmények közé kellene helyezni a fogyatékkal élőket.

„Kértük azt, hogy az intézmény állapota, tárgyi, személyi feltételeinek az állapota megváltoztathatósága érdekében történjenek olyan stratégiai lépések, amelyek legalább addig, amíg a kiváltás megtörténik, amíg a bentlakókat kiköltöztetik, mégiscsak emberi körülményeket tudjanak teremteni. Ez nyilvánvalóan a miniszter úrnak szóló, illetve a szociális államtitkárságnak szóló ajánlásunk volt” – mondta Borza Beáta, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának esélyegyenlőségi és gyermekjogi főosztály vezetője.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!