2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Négyezer gyermek esik el a szociális ellátásoktól

2016. október 26., szerda 20:55, frissítve: csütörtök 14:24

Mintegy négyezer gyermeknek nincs bejelentett lakcíme Magyarországon, így ők kiesnek a szociális szolgáltatásokból a hatályos törvények szerint.

A napokban érdekvédelmi szervezetek nyílt levelet írtak az emberi erőforrások miniszterének, amelyben a helyzet rendezését kérik. A szociális ügyekért felelős államtitkár ígéretei szerint munkacsoportot állítanak fel.

A segély, a családi pótlék utalása, az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele és a közoktatásban való részvétel feltétele a bejelentett lakcím. Magyarországon mintegy négyezer kiskorú nem rendelkezik állandó bejelentett lakhellyel, így ők automatikusan kiesnek a szociális ellátásból.

„A jelenlegi jogszabályi feltételek miatt nagyon sok gyerek kizáródik ezekből a szolgáltatásokból, vagy hogyha ki nem is záródik, akkor is jelentősen megnehezedik a helyzete, és nagyon-nagyon nehezen – gyakorlatilag a hatóságok jogsértő, méltányos eljárása miatt – tudnak csak hozzájutni például családi pótlékhoz és az egészségügyi szolgáltatáshoz” – mondta az Utcajogász Egyesület munkatársa, Kispál Sándor.

Különböző érdekvédelmi szervezetek az emberi erőforrások miniszterének írtak nyílt levelet, amelyben azt kérik a tárcavezetőtől, tegyen azonnali lépéseket annak érdekében, hogy a lakcím nélküli gyerekek is hozzájussanak az alapvető ellátásokhoz.

Az Egészség- és Családvédő Országos Egyesület elnöke szerint a jelenlegi jogszabályokat úgy kellene átalakítani, hogy türelmi időt adnának a lakhelyet igazoló okmány megszerzésére. „A cél az kellene hogy legyen, hogy minden gyermeknek legyen bejelentett lakcíme, de természetesen vannak olyan helyzetek, amikor átmenetileg nincsen. Ide tartozik például a kilakoltatás, a költözés és a szülők hanyagsága. Ilyenkor türelmi időt kellene szabni; véleményem szerint három-hat hónap lenne az a türelmi idő, amíg a gyermek kapja a szociális ellátást, csak azzal a feltétellel folytatja az állam, ha a bejelentett lakcím megszületik” – mondta Sineger Eleonóra.

A szociális ügyekért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek korábban azt mondta: munkacsoporttal vizsgáltatja meg a kérdést, és ha úgy látják, hogy a jogszabályban vannak hibák, akkor lépni fognak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!