2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Európai Híradó 12:30

Négy szuperkórház lesz Budapesten

,

2016. július 5., kedd 17:27, frissítve: kedd 17:53

50 milliárd forintot szavazott meg a kormány a fővárosi kórházfejlesztésekre a 2017-es költségvetésben szereplő 171 milliárd mellé – jelentette be az egészségügyi államtitkár. A kabinet rábólintott a négy budapesti mamutkórházra, ebből kettő, a dél-budai és az észak-budai új építésű lesz. Az észak-pestit a Honvédkórház, a dél-pestit pedig a Szent István és a Szent László Kórház fejlesztésével alakítják ki.

Szekeres Imre volt a honvédelmi miniszter, Gyurcsány Ferenc pedig a miniszterelnök, amikor 2007 tavaszán átadták az új Honvédkórházat. Észak-Pesten ezt az intézményt fejlesztik központi kórházzá. A dél-pestieknek a Szent István és a Szent László Kórház lesz majd a centrum. Buda egyelőre fehér folt, ott új kórházak épülnek, egy Kelenföldön, egy pedig valahol Észak-Budán. „A budapesti emberek megérdemlik azt, hogy legalább olyan legyen a kórházak színvonala infrastruktúrában, mint amilyen vidéken jelenleg” – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

A centrumokra és a környékbeli kórházak korszerűsítésére 50 milliárd forintot szánt jövőre a kormány – 40 milliárdot a magyar adófizetők pénzéből, 10-et pedig uniós forrásból. A hatástanulmányokat 2017 márciusáig kell letennie az asztalra a budapesti kórházfejlesztéseket irányító miniszteri biztosnak. „Már 2017-ben, ahogy államtitkár úr is mondta, 40 milliárd közvetlen nemzeti forrás áll majd rendelkezésre a folyamathoz. És ehhez társul az a 11 milliárd forint, a KEHOP 5.2.2 projektből származó lehetőség, amit már leegyeztettünk a társtárcákkal, ezúton is köszönjük nekik a kooperációt és a rugalmasságot” – fogalmazott Cserháti Péter.

A 40 milliárd új tétel a már elfogadott jövő évi költségvetésben, a pénzt a nemzetgazdasági miniszternek kell előteremtenie átcsoportosítással, kiadáscsökkentéssel vagy többletbevétellel. „A kormányhatározatban arra való elképzelés, hogy ezt a 40 milliárd forintot honnan kellene elvenni, nincs. Nekünk erre van javaslatunk, az derült ki egyébként egy tegnapi közvélemény-kutatásból, hogy a budapestiek 86 százaléka nem szeretné a Liget-projektet, ennek a kivonásával, ennek a megszüntetésével már a jövő évi költségvetésben 32 milliárd forint felszabadulna, hasonló módon nincs szükség arra, hogy a különböző minisztériumokat a Várba költöztessék, így a pénzügyminisztériumnak a költöztetése 25 milliárd forint lenne, erre sincsen szükség” – nyilatkozta Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke.

Egy másik baloldali kispárt szerint pénzszórás új kórházakat építeni Budapesten. „Mi azt gondoljuk, hogy a szuperkórházak és az ezekkel kapcsolatos építkezés valószínűleg további korrupciónak és lopásoknak lehet a melegágya. Mi azt gondoljuk, hogy sokkal fontosabb volna egy tervszerű fejlesztése a meglévő kórházaknak és egy tervszerű fejlesztése a meglévő ellátásnak” – szögezte le Nászalyi Márta, a PM elnökségi tagja.

A János és a Péterfy Sándor utcai kórházra nem kerül lakat, a Sportkórházat pedig a Kútvölgyibe költöztetik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!