2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Nébih: Nem hibázott a gyártó

Hír TV

2018. július 7., szombat 17:40, frissítve: szombat 19:32

Az élelmiszer-biztonsági hatóság szerint nem hibázott az a bajai cég, amelynek mirelit termékeit elővigyázatosságból kivonták a forgalomból. A mélyhűtött termékeket lisztériabaktérium fertőzte meg, a járvány halálos megbetegedésekhez vezetett több uniós országban. A Hír TV-nek nyilatkozó szakértő azt feltételezi, hogy emberi mulasztás is kellett a szennyeződéshez.

Fagyasztott zöldséget, mélyhűtött franciasaláta-alapot és mexikói salátakeveréket is kivont a forgalomból a Spar. Valamennyit a bajai székhelyű, Greenyard Kft. gyártotta. A gyanú szerint a cég mirelit termékeit lisztériabaktérium fertőzte meg, a szennyeződés járványt okozott az Európai Unióban. Kilenc beteg halt meg.

„A Spart Magyarország Kft. elővigyázatosságból – a felelős forgalmazói magatartás szabályait betartva – úgy döntött, hogy azonnali hatállyal zárolja és visszahívja az érintett termékeket. Vásárlóinkat az érintett termékekről, a weboldalunkon és az áruházainkban tájékoztatjuk. A termékek árát pedig blokk nélkül is visszafizetjük” – közölte Maczelka Márk, a Spar Magyarország Kft. kommunikációs vezetője.

Az egyik német tulajdonú üzletlánc 17 olyan mirelit terméket hívott vissza, amelyek lejárati ideje 2018. június 6-a és 2020. december 5-e között van. Hasonlóan tett a Tesco és a magyar CBA is.

„Ahogy megérkeznek ezek a termékek, azokat elkülönítve fogjuk tárolni a raktár területén, tehát elzárva az ilyenkor szükséges óvintézkedések betartásával. Majd aztán felvesszük a kapcsolatot az adott terméket beszállító vállalkozással, és ennek tükrében fogjuk majd dönteni arról, hogy mi lesz ezeknek a termékeknek a további sorsa. Az azonban teljesen bizonyos, hogy ezek újból kereskedelmi forgalomba már nem kerülhetnek, tehát megsemmisítés vár ezekre az árucikkekre” – mondta Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

A magyar élelmiszer-biztonsági hatóság szerint a Greenyard Kft. nem hibázott – írta a kormányközeli Magyar Idők.

„A zöldségfélék valamilyen úton-módon kapcsolatba kerülhetnek a termőterületen is állati eredetű szennyeződésekkel, a hígtrágyázás, vagy valamilyen trágyázás réven” – mondta Tóth Gábor, élelmiszer-ipari mérnök. A kórokozó 50 Celsius fokon elpusztul. A feldolgozásnál ennél magasabb hőmérsékleten, legalább 80 fokon kell kezelni a zöldségeket.

„Előfordulhatott, hogy az adott termék, valamilyen oknál fogva nem kapta meg minden pontján ezt a bizonyos, megfelelő maghőmérsékletet. Ezáltal, ha netán, lisztériával fertőzött volt kukoricaszemek, vagy bármilyen zöldségféléknek bármelyik része, és ott nem kapott elég hőt, vagyis a technológia rosszul volt méretezve, ez esetben a termék valamelyik pontján a lisztéria életben maradhatott és fertőzés kiváltója lehetett” – tette hozzá Tóth Gábor.

A bajai üzemet leállították, jelenleg próbatermelés folyik a szigorú takarítás után. A lisztéria leginkább a csecsemőkre, a várandós anyákra és az idősekre jelent veszélyt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!