2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Navracsics Tibor és Balog Zoltán is bemutatta államtitkárait

Továbbra is a magyar emberek és közösségek lelki-testi egészségének erősítését tartja a legfontosabb stratégiai célnak az emberierőforrás-miniszter. Balog Zoltán az új államtitkárok bemutatásakor sikeresnek minősítette a tárca eddigi működését.

A tárca kereszténydemokrata karakterének erősítését hangsúlyozta a régi-új emberierőforrás-miniszter. „Továbbra is stratégiai célnak tekintjük Magyarország polgárainak, közösségeinek a lelki-testi egészségének erősítését. Ehhez – különösen is a lelkihez – hozzátartozik a közművelődés is. Fontosnak tartjuk a család megerősítését, ez áll mind a kormányzat, mind pedig a minisztérium munkájának a középpontjában: koncentrálva a középosztályra, különösen is az alsó-középosztály felemelésére” – hangsúlyozta Balog Zoltán.

A miniszter régi államtitkárai közül csak hármat tart meg: a közigazgatási államtitkár továbbra is Lengyel Györgyi marad, a sportot ezután is Simicskó István felügyeli, Soltész Miklós pedig a szociális és ifjúsági ügyek helyett az egyházakért a kisebbségekért és a civil kapcsolatokért felel majd. A szociális területet a társadalmi felzárkóztatáshoz kapcsolták, amelyet a jövőben Czibere Károly, a Református Szeretetszolgálat eddigi vezetője irányít. A családpolitikát az ifjúságüggyel párosították, amelyet a miniszter eddigi kabinetfőnöke, Veresné Novák Katalin vezet majd. Szócska Miklóst az egészségügyi államtitkári poszton Zombor Gábor kecskeméti polgármester váltja. „Az orvostechnológiai fejlődés-robbanás és a rendelkezésre álló források szűkössége között kell megtalálni azt az utat, amely egy hatékony, magas színvonalú betegellátást, egészségmegőrzést jelenthet. A minisztériumban a legfontosabb feladatom az lesz, hogy ezt a stabil állapotot meg tudjuk találni” – mondta Zombor Gábor.

A kulturális államtitkárság élén Halász Jánost Hoppál Péter eddigi Fidesz-szóvivő váltja. A parlamenti államtitkár a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium hasonló posztjáról érkezik, Rétvári Bence a miniszter helyettese is lesz. Hoffmann Rózsa utódja Czunyiné Bertalan Judit lett, akitől a szervezetrendszer tartalmi megújítását és kiigazítását várja a miniszter. „Azt szeretném, ha az államtitkárság, a háttérintézmények a feladatok végrehajtása során olyan összhangot tudnának teremteni, hogy a köznevelésben arról szóljon a média, az lenne a téma, hogy a köznevelési rendszer működik, s a pedagógusoknak, gyermekeknek és a szülőknek a köznevelés tartalmával, a tanítással és a tanulással kell foglalkozniuk” – mondta Czunyiné Bertalan Judit.

A felsőoktatási államtitkár személyét egyelőre nem árulta el Balog Zoltán, csak annyit mondott, hogy egy nagy nemzetközi cégtől érkezhet. A tárcánál önálló államtitkárság felügyeli a jövőben az uniós fejlesztéseket, amelynek vezetőjét egyelőre még keresik. Balog Zoltán a Hír TV kérdésére annyit mondott, hogy a helyettes államtitkári karban nem tervez komolyabb változásokat.

Elkötelezett Közép-Európa-politikát folytatna Navracsics Tibor

Nem akar rendszerváltást a Külügyminisztériumban, mert elégedett elődje munkájával, viszont új feladatok kerültek a tárcához – mondta Navracsics Tibor. A külgazdasági és külügyminiszter a jövőben az eddigieknél is elkötelezettebb Közép-Európa-politikát folytatna, ezért első útja Szlovéniába, majd Horvátországban vezet. A tárca vezetésében hat államtitkár vesz majd részt.

Változott a kor és a nemzetközi kapcsolatok rendszere, ezért változnak a minisztérium feladatai – ezzel indokolta az átszervezést Navracsics Tibor. A tárcához kerül a külgazdaság és a kulturális diplomácia irányítása, és átalakítják a nagykövetségeket. A jövőben a nagykövet utasíthatja a szakdiplomatákat. „Nem akarok rendszert váltani. Úgy gondolom, hogy 25 évvel ezelőtt megtörtént a rendszerváltás Magyarországon, és nem hiszem, hogy mindig rendszert kellene váltani. A Külügyminisztérium kiválóan teljesített az elmúlt időszakban is” – mondta Navracsics Tibor.

A Miniszterelnökségről érkező Szijjártó Péter parlamenti államtitkár és a miniszter általános helyettese lesz. A külgazdaság és a klasszikus diplomácia érdekeit a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumból érkező Bíró Marcellnek kell majd összehangolnia. Az európai uniós ügyekért továbbra is Győri Enikő felel. A külgazdasági államtitkár az orvos végzettségű Szabó László lesz, aki húsz éven keresztül a gyógyszeriparban dolgozott külföldön. „Amit hozni tudok a Külgazdasági és Külügyminisztériumba, az a rendszerszemlélet, a teljesítményértékelés és a teljesítményjavítás, illetve az, hogy nagyon egyszerű irányelvek alapján menjünk előre. A feladatom nagyon egyszerű: Magyarország nemzeti és gazdasági érdekeit képviselni, az exporttevékenységünket javítani és a magyarországi beruházásokat továbbfejleszteni” – mondta Szabó László.

Balatoni Monika a színház világából érkezik: korábban a Nemzeti, majd a Madách Színház rendezője, dramaturgja volt. Államtitkárként a kulturális diplomácia tartozik hozzá. „A kultúra nem tehertétel, hanem egy alapvetően és sok tekintetben ez idáig kiaknázatlan forrás, méghozzá egy olyan aspektusból, hogy sajátos és egyúttal nélkülözhetetlen gazdasági lehetőség is. Ezt igyekszünk az elkövetkezendőkben olyan alternatív csatornaként működtetni a gazdasági ügyek mellett, hogy a gazdasági élet kihívásokkal teli területét segíteni tudja” – mondta Balatoni Monika.

A tárca vezetésében egy másik orvos, Mikola István is helyett kap, biztonságpolitikai és nemzetközi kapcsolati államtitkár lesz. Az első Orbán-kormányban egészségügyi miniszter volt, majd 2011-től az ország OECD-nagykövete.

Az államtitkárokat a következő hetekben nevezik ki.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Robert Fico támadója a Momentum egyik testvérpártjával szimpatizálhatott

Robert Fico támadója a Momentum egyik testvérpártjával szimpatizálhatott

Orbán Viktor nem mond igazat, nem igaz, hogy baloldali aktivista lőtt Ficóra […] a merénylőt sokkal inkább nacionalistának, jobboldalinak lehetne nevezni – bizonygatta Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője a Facebook-oldalán, ezzel igyekezett elhatárolni a saját politikai szekértáborától a szlovák kormányfőre fegyverrel támadó férfit.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!