2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Navracsics: Felgyorsult az EU a migránsválság kezelésében

2016. július 31., vasárnap 10:23, frissítve: vasárnap 17:20

Navracsics Tibor szerint felgyorsult az Európai Unió a migránsválság kezelésében. Az Európai Uniónak nincs eszköze a migránsáradat megfékezéséhez, a tagállamoknak most még saját hatáskörébe tartozik, hogy hogyan kezelik a kialakult helyzetet. Ezt mondta Navracsics Tibor Egerben, az Ökopolisz nevű rendezvényen.

Az uniós biztos szerint az októberi népszavazás egy esetleges jövőbeni betelepítésről szól. Ma Magyarországnak nem kötelező bevándorlókat befogadni, mert – Szlovákiával együtt – bíróságon támadta meg a kötelező betelepítési kvótára vonatkozó előírást. Navracsics Tibor szerint még az uniós vezetők sem számolnak azzal, hogy a jelenlegi helyzet így marad Európában.

„Senki sem úgy számol a bizottságban, hogy ez az állapot most már örökre így fog maradni. Egyrészt a külső határok megszilárdítása és megerősítése most már benne van abban a csomagban, ami a tanács és az Európai Parlament előtt van elfogadásra. Közös európai uniós határőrizeti szerv, a Frontex megerősítése, szintén ott van, másrészt pedig a tagállamokat próbálja ösztönözni az EU szintén pótlólagos források biztosításával, hogy a menekültügyi eljárásokat minél gyorsabban folytassák le, és azok, akik nem kapják meg a menekültstátuszt, őket minél gyorsabban vissza tudják juttatni abba az országba, ahonnan jöttek” – fogalmazott a kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztos.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!