2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

NATO: Egyre több az orosz kém Magyarországon

2017. július 20., csütörtök 07:16, frissítve: csütörtök 08:38

Orbán Viktornak jól jött az izraeli kormányfő látogatása. Aggódnak a NATO-szövetségesek, mert egyre több az orosz kém Magyarországon.

A magyar kormánynak azért volt olyan fontos az izraeli miniszterelnök látogatása, mert így Orbán Viktor ellenfelei nehezen nevezhetik őt antiszemitának, írta a Die Presse. Az osztrák konzervatív lap kiemelte, hogy nagy médiaérdeklődés kísérte a látogatást, hiszen a rendszerváltás óta először járt izraeli kormányfő Magyarországon. A lap budapesti tudósítója, Boris Kálnoky idézte Orbán Viktor kijelentését, miszerint Magyarország zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben. Éppen ez az, amivel a magyar kormányfőt és kormányát az utóbbi időben vádolták – tette hozzá Boris Kálnoky.


Orbán Viktor határozottabban ítélte el a magyar bűnrészességet a holokausztban, mint az tőle megszokott, írja a Der Standard. Az osztrák liberális lap szerzője, Gregor Mayer szerint a magyar kormányfő kétarcú politikát folytat: a holokauszt-emléknapon gyakran kritikusan nyilatkozik Magyarország szerepéről Horthy Miklós kormányzása alatt, a bűncselekmény szót is használta már. Ugyanakkor sokkal gyakrabban alkalmazza a történelmet revideáló ideológiákat és antiszemita felhangokat – nemrég például rendkívüli államférfiként méltatta Horthyt. A szerző szerint megkérdőjelezhető Orbánnak az a kijelentése, hogy zéró toleranciát hirdetnek az antiszemitizmus ellen. A Soros György elleni plakátkampánynak például antiszemita konnotációja van, írja a Der Standard. 

Egyre inkább aggódnak nyugaton az orosz hírszerzés fokozott magyarországi tevékenysége miatt. A Politico brüsszeli hírportálnak az amerikai budapesti nagykövetség egyik volt munkatársa azt mondta: attól tartanak, hogy Oroszország előretolt operatív bázisként használja Magyarországot a NATO-ban és az EU-ban. Nyugati illetékesek szerint az orosz titkosszolgálatok jelentősen növelték jelenlétüket Magyarországon az elmúlt években, hogy hírszerzési és szabotázsműveleteket indítsanak az EU-ban. Míg két-három éve 50-100 orosz hírszerző dolgozott Magyarországon, ma már több mint 300. Egyes NATO-tagállamok már nem is osztanak meg titkos információkat a magyar szolgálatokkal, mert megbízhatatlannak tartják őket – írja a brüsszeli hírportál.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!