2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Narancssárgára festették az ÁSZ épületét Gulyás Mártonék

Hír TV

2018. január 17., szerda 18:04, frissítve: szerda 18:16

Narancssárgára mázolta az Állami Számvevőszék épületét a Közös Ország mozgalom, hogy így tiltakozzon, amiért az állami szerv végigbüntette az ellenzéki pártokat. Az egyik jogvédő szervezet is elítélte a bírságokat, amiért nem lehet ellenük jogorvoslattal élni. Az ÁSZ a festékes akciót anarchista támadásnak, a kritikát pedig vádaskodásnak tekinti.

A Gulyás Márton vezette Közös Ország Mozgalom aktivistái az ellenzéki pártokra érdemi indoklás nélkül kiszabott bírságok ellen tiltakoztak azzal, hogy narancssárgára festették az Állami Számvevőszék székházát. Szerintük a számvevőszék ahelyett, hogy törvényesen járna el, a Fidesz intézményeként működik.

„Ez az intézmény nem a jogállamot képviseli, hanem a mindenkori politikai hatalom birtokosai. Így jutottunk el mára oda, hogy az Állami Számvevőszék a narancsuralom kizárólagos eszköze. Ezért róttak ki most büntetést vitatható és soha be nem mutatott bizonyítékok alapján” – mondta Gulyás Márton.

Közben a Társaság a Szabadságjogokért állásfoglalásában alkotmányellenessé nyilvánította az Állami Számvevőszék bírságolásait, mivel nincsen velük szemben jogorvoslati lehetőség. A jogvédő szervezet szerint az ellenzéki pártok emiatt kezdeményezhetnék a számvevőszék működéséről szóló törvény alkotmánybírósági normakontrollját.

„Ha a pártok a magyar Alkotmánybíróságban nem bíznak, akkor szerintem az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt is támadható ez a döntés azon az alapon, hogy a magyar jogrendszer nem biztosítja a hatékony jogorvoslathoz való jogot” – vélekedett Szabó Máté, a TASZ szakmai igazgatója.

A Fidesz korábbi frakcióvezető-helyettese által vezetett Állami Számvevőszék vádaskodásnak minősítette a jogvédők állásfoglalását. Közleményükben azt ismételgetik, hogy az ellenőrzéseik során nem mérlegelnek politikai szempontokat. Az ÁSZ összefüggést lát a TASZ állásfoglalása és Gulyás Mártonék festékes akciója között, amelyet anarchista támadásnak tekintenek.

(Címlapi fotó: 444)

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!