2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Napirenden a Minority SafePack

Az első világháborús hősök emlékének ápolása és a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés aktuális feladatai szerepeltek a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) társadalmi munkacsoport szerdai budapesti ülésének napirendjén - tájékoztatta Tilki Attila (Fidesz) elnök az MTI-t.

  • Napirenden a Minority SafePack

A közlés szerint az ülésen Illésfalvi Péter hadtörténész (HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum) Katonai hőskultusz a XX. századi Magyarországon című előadásában átfogóan bemutatta az emlékápolást, és kitért a hagyományőrző szervezetek szerepvállalására az államhatárokon belül és kívül.

Maruzs Roland alezredes (HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum) egy, a jelenlegi kutatások fókuszában álló kérdést, a hősi halált halt Arany Vitézségi Érmeseink témáját vizsgálta, míg Hangácsi István, a Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület elnöke Kárpátaljai katonai emlékhelyek című előadásában a civil szervezetek szerepvállalásának lehetőségeit tekintette át.

A munkacsoport tagjainak hozzászólásai megerősítették, hogy a magyar nemzet határokon átívelő egységének egyik alapja az a közös múlt, amelynek dicsőséges vagy tragikus, de mindenképpen hősi pillanatai kötik össze legerősebb szálakkal az egyes nemzetrészeket - olvasható a közleményben. Az elnök kitért arra is: ez a máig ható, identitásmegtartó erő csak akkor őrizhető meg a magyarság számára, ha az emlékek ápolását a fiatal generációknak tovább tudjuk adni. Ennek érdekében a munkacsoport tagjai pályázatok kiírását is szorgalmazták.

Tárnok Balázs, a Rákóczi Szövetség alelnöke, a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés nemzetközi szakértői csoportjának tagja ismertette az időszerű kérdéseket és feladatokat. A munkacsoport a sikeres aláírásgyűjtést követően további támogatásáról biztosította az európai polgári kezdeményezést, amely a nemzeti kisebbségek védelme európai uniós keretének megteremtését tűzte célul. A testület tagjai igen hasznosnak ítélték, hogy a kezdeményezők szövegszerű javaslatok kidolgozásával kívánnak minél nagyobb esélyt adni az uniós szintű kisebbségvédelem megteremtésének, és felhívták a figyelmet, hogy fontos feladat a többségi társadalmak jóindulatának megszerzése is, miként az európai intézmények figyelmének folyamatos fenntartása - közölte Tilki Attila.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!