2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Nagypapa, miért hagytátok? – Áder visszatérő álmát idézte

2015. november 30., hétfő 17:52, frissítve: hétfő 18:09

Kötelező és egyetemes érvényű klímamegállapodást sürgetett az ENSZ éghajlat-változási konferenciáján a francia elnök. Francois Hollande szerint a Föld jövője dől el, ha nem sikerül most először olyan globális egyezményt elfogadni, hogy a Föld légkörének melegedése ne haladja meg a két Celsius-fokot. A tervezett megállapodás a következő húsz-harminc évre lenne érvényes, és az öt év múlva lejáró kiotói egyezményt váltaná fel. A második legnagyobb károsgáz-kibocsátó Egyesült Államok azonban ellenzi egy jogilag kötelező érvényű dokumentum elfogadását.

Pekinget rendszeresen sűrű szmog borítja. A gyárak termelését visszafogták, a nagyobb teherautók közlekedését megtiltották, amíg egy nagyobb szél vagy eső meg nem tisztítja a levegőt. A kínai fővárosban tízszer annyi a por, mint amennyit az Egészségügyi Világszervezet még elfogadhatónak tart.

Eközben Párizs mellett fokozott biztonsági készültség mellett kezdődött meg az ENSZ huszonegyedik klímakonferenciája. Százötven államfő, illetve kormányfő gyűlt össze Franciaországban. A házigazda francia elnök olyan egyezmény aláírását sürgette, amely a világ összes országát kötelezi a felmelegedés elleni fellépésre.

„Nem tudom a terrorizmus elleni harcot elválasztani a globális felmelegedés elleni küzdelemtől. Ez a két nagy globális kihívás, amellyel szembe kell szállnunk, mert a gyerekeinkre terrortól mentes világot kell hagynunk. Olyan bolygóval tartozunk nekik, amelyet megvédünk a katasztrófától: egy élhető Földdel” – fogalmazott Francois Hollande.

Az amerikai elnök fordulópontnak nevezte a konferenciát, noha az Egyesült Államok kötelező megállapodást továbbra sem hajlandó aláírni. Washington már az üvegházhatású gázok kibocsátását korlátozó, 1997-es kiotói egyezményt is elutasította gazdasági megfontolásokból. „Személyesen jöttem el ide, a világ legnagyobb gazdaságának és második legnagyobb kibocsátójának képviselőjeként, hogy elmondjam: az amerikai Egyesült Államok nemcsak elismeri a problémát, hanem elkötelezett, hogy tegyen ellene valamit” – jelentette ki Barack Obama.

Az amerikai elnök annyit mondott, hogy az Egyesült Államok tíz éven belül csökkentené szén-dioxid-kibocsátását, amiről külön alkut kötött a Föld legszennyezőbb országának, Kínának az elnökével.

„Nagypapa, miért hagytátok, hogy így legyen? Miért nem cselekedtetek időben?” A magyar köztársasági elnök visszatérő álmát idézte beszédében. Bár Áder Jánosnak nincs még unokája, már most is arra riad fel éjszakánként, hogy majdani leszármazottja számon kéri rajta a környezetszennyezést. „Miért hagytátok figyelmen kívül mindazok előrejelzéseit, akik már a 20. század végén megjövendölték, hogy ha az emberiség nem változtat felelőtlen magatartásán, annak súlyos következményei lesznek: aszályok, árvizek, elsivatagosodás, pusztító természeti katasztrófák, éhínség, migráció, háborúk? Pedig az ezredfordulót követően már ti is mindennap a saját bőrötökön érezhettétek a természet jelzéseit. A tudományos érvéken túl ez hogyhogy nem volt elég meggyőző a számotokra?” – fogalmazott a köztársasági elnök. Áder János reméli, hogy a klímacsúcs résztvevőinek huszonöt év múlva nem kell majd ezeket a kérdéseket feltenni.

A párizsi klímaegyezmény húsz-harminc évre szólna, felváltva az öt év múlva lejáró kiotói megállapodást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!