2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Nagyot kaszálhat a Csíki Sör alig ismert tulajdonosi köre

2017. február 10., péntek 22:40, frissítve: péntek 22:58

Míg most a Heineken elleni magyarországi bojkottból profitálhat az Igazi Csíki Sör erdélyi tulajdonosa, korábban egy vízerőműve eladásából jutott eurómilliókhoz a magyar állami kézben lévő villamos művektől. Az MVM romániai leánycége oknyomozó újságírók szerint többszörös árat fizetett az Úz-völgyi beruházásért. Az Igazi Csíki Sör tulajdonosi köre egyébként csak részben ismert: felét Lénárd András üzletember, a másik felét viszont egy ismeretlen hátterű Hollandiában bejegyzett társaság birtokolja.

„Még életemben nem ittam sört, vagyis nem emlékszem olyan állapotomra, amikor sört ittam volna, hogy pontos kifejezést használjak, és az eddigi életem 99,5 százalékát olyan állapotban töltöttem, amire viszonylag emlékszem” – mondta Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján. A kancelláriaminiszternek nem nehéz betartani az általa is támogatott bojkottot a Heineken termékei ellen az Igazi csíki sör ellenében. Városa viszont nem bízta a sörfogyasztók ízlésére az ügyet, és a Heineken sör bojkottjára szólítanak fel.

„Született egy határozati javaslat, amely tulajdonképpen felhívás Hódmezővásárhely polgáraihoz és azokhoz a vállalkozásokhoz, akik forgalmazzák a Heineken termékeit, hogy egy pici erődemonstrációval hívjuk föl a figyelmet erre a cselekedetre” – mondta Bálint Gabriella hódmezővásárhelyi fideszes képviselő.

Az egyik hódmezővásárhelyi vendéglő sem rendel egyelőre több sört a holland multitól, bár a szintén a cég által gyártott Sopronit továbbra is forgalmazzák. „Azt gondolom, ez a termék és ez a vállalkozás, ami Csíkszentsimonban működik – egy székely brand –, ennek a megőrzéséhez nekünk hozzá kell járulnunk, minden lehetséges eszközzel” – jelentette ki Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

„Ennek a cégnek a marketingje erre épült, vagyis a székely önérzetre” – mondta az Átlátszó Erdély újságírója. A portál utánajárt az alig 3 éve sörgyártásba fogó csíkszentsimoni cég tulajdonosi körének. A társaság fele részben az erdélyi Lénárd Andrásé, a másik fele egy Hollandiában bejegyzett cégé, amely mögött egy ismeretlen szarajevói férfit és egy angol ügyvédet találtak, de a végső befektető kiléte ismeretlen. Társáról maga Lénárd is csak annyit árult el az Indexnek, hogy egy magyar barátjáról van szó.

Az újságíró azt mondta: tény, hogy Lénárd számos politikussal jóban van, míg most sörgyára profitálhat a bojkottból, 2015-ben egy magyar állami céggel kötött adás-vétellel járhatott jól. „Lénárd Andrásnak a vízerőműves vállalkozásai az Úz völgyében kezdődtek, ott az egész völgyet szétbombázták, és építettek egy olyan vízerőműrendszert, ami kérdés, hogy mennyi hasznot termel. Annyit tudunk csak róla, hogy szakemberek szerint kevés volt a víz, és nem volt jövedelmező a vállalkozás” – mondta Egyed Zoltán.

Mégis ez lett a Magyar Villamos Művek székelyföldi terjeszkedésének első bevásárlása. Úgy tudni, 30 millió eurót adtak az erőműért, ami az erdélyi oknyomozó újságírók szerint négyszerese a beruházás értékének.

Homoródfürdőn is vízerőművet épített volna Lénárd évekkel ezelőtt, ám ott szembekerült a környezetvédőkkel és a helyiekkel. Már akkor többen azt mondták, hogy a vállalkozó mögött a magyar kormányhoz közeli politikusok állhatnak. Lénárd ezt tagadta.

– Beszélnek politikusokról.
Mindenről beszélhetnek az emberek. Én itt vállalkozok Csíkszeredában, a magam lábán nőttem fel. Építőipari vállalkozásom van. Nem egy messziről jött ember vagyok. Mindenki meg tudja nézni, mivel foglalkozok, és mennyi közöm van a politikához. Zéró – mondta Lénárd András.

Lénárd András a Hír Televízió interjúkérelmére nem válaszolt, így arra a kérdésre sem, hogy mennyivel növelte az Igazi Csíki sör forgalmát a Heineken ellen meghirdetett bojkott. Nem volt bőbeszédűbb a székely üzletembertől megvásárolt vízierőmű ügyében a Magyar Villamos művek sem, így arról nincs adat, hogy az Úz völgyi erőmű nyereséges befektetésnek bizonyult-e az állami cégnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!