2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Nagyon várják a béremelést azok, akik még nem vándoroltak el

2016. szeptember 22., csütörtök 08:07, frissítve: csütörtök 08:15

Hiába vártak konkrét választ a béremelésről a szociális ágazatban dolgozók a szakállamtitkártól, nem számíthattak erre a budapesti konferencián. A főpolgármester viszont segítséget ígért a Budapesten dolgozóknak. A szociális ágazatban az alacsony bérek okozta elvándorlás miatt van olyan intézmény, ahol a szakemberek harmada hiányzik.

Maratoni tüntetést tartottak július elején az egészségügyben dolgozók a parlament előtt. A tiltakozáshullám eredménye: összesen 54,5 százalékos béremelés a következő három évben.

A szociális ágazat nem tüntet, inkább csendben dolgozik, és várja az évek óta megígért életpálya bevezetését – mondta az egyik érdekképviselet elnöke. Kocsis József szerint egyre több ápoló hagyja el a szociális ágazatot, és megy át a jobban fizető egészségügybe, ezért vannak olyan intézmények, ahol már a harminc százalékot is eléri a szakemberhiány az alacsony bérek miatt.

„A legégetőbb probléma az elvándorlás, a szakemberhiány, és jelenleg nagyon sokan nem külföldre mennek, hanem a bérkülönbségek miatt sajnos elkezdtek ismét átmenni az egészségügybe. Tehát nagyon várja a szociális terület, ágazat azt a megígért bérfelzárkóztatást, amely az utolsó előtti vagy az utolsó utáni pillanatban érkezne meg” – mondta a Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesületének elnöke.

A budapesti ágazati konferencián a főpolgármester segítséget ígért a budapesti intézményekben  dolgozóknak. „A fővárosi szakemberek megtartása érdekében, elhivatottságuk és szakmai tevékenységük elismeréseként a városvezetés kezdeményezésére a Fővárosi Önkormányzat 2017-es költségvetésének előkészítési folyamatában megvizsgáljuk a dolgozók fokozottabb anyagi megbecsülésének lehetőségeit” – jelentette ki Tarlós István.

A szaktárca államtitkára viszont nem adott konkrét választ a bérkérdésre. „Úgy gondoljuk, hogy a most őszi döntéssel a szociális életpálya jövőre indítható” – mondta Czibere Károly.

A szociális ágazatban dolgozók felháborodtak az államtitkár bejelentése miatt. „Nem tudjuk, hogy mi lesz a jövő hónapban. Én nem mehetek úgy vissza a kollégáimhoz, hogy elmondom, hogy azt hallottam, amit tavaly is meg tavalyelőtt is meg az előtt is. Nem ezt várják tőlem, nem ezt várják tőlünk. És igenis elmennek, nem fognak várni jövő évig. Nekik holnap is kenyeret kell adni a családnak, a gyerekeknek” – mondta egy ágazatban dolgozó nő.

A szociális ágazat jövő évi béremelésére a tervek szerint kilencmilliárd forintot fordítana a kormány.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!