2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Nagyon közel a megállapodás a BKV-s béremelésről

Hír TV

2018. január 4., csütörtök 07:44, frissítve: csütörtök 08:02

A közlekedési vállalat 2018-ra 12 százalékos béremelést ajánlott, ezt két munkavállalói szervezet elfogadta és a harmadik is kész aláírni, így kafetériával együtt akár 400 ezer forintra növekedhet a villamos- és a buszvezetők fizetése a fővárosban – írja csütörtöki számában a Világgazdaság.

A társaság bérjavaslatát a kollektív szerződés megkötésére jogosult három szakszervezet közül kettő, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ) és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetek Szövetsége (VTDSZSZ) már elfogadta, a harmadik, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) is kész a bérmegállapodás aláírására – írja a lap Nemes Gábor szakszervezeti elnökre hivatkozva.

Az EKSZ korábban ragaszkodott a 15 százalékos emeléshez. Az érdekvédelmi szervezet az aláírás feltételéül szabta egyebek mellett, hogy az év végén fizessék ki egyfajta prémiumként a bérmegtakarítást. Az elnök szerint óriási a fluktuáció a BKV-nál, 250 buszvezető és 50-80 villamosvezető hiányzik, ezért sok a túlóra. Egy buszvezető, metró- vagy villamosvezető átlagosan bruttó 350 ezer forintot keresett 2017-ben túlóra nélkül. Kezdő buszvezetőt most 305 ezer forintért vesz fel a cég.

A bérmegállapodás után 2018-ra átlagosan 400 ezer forintra növekedne a gépjárművezetők bére a kafetériával együtt.

(MTI)

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!