2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Nagyon jól járt Lázár bizalmasa a váltással

2017. augusztus 12., szombat 16:58, frissítve: szombat 18:08

Egymillió forintról hárommillió forintra emelték Lázár János bizalmasának fizetését, miközben munkaköre nem változott nagyban. Ez derül ki abból a szerződésből, amelyet Híradónk kért ki a Miniszterelnökségtől. Sonkodi Balázst nyáron mentették fel államtitkári állásából, két hétre rá viszont új szerződést kötöttek vele, ebben szerepel a havi hárommillió forintos bér. A Jobbiknál azt mondják, ez is azt mutatja, hogy Magyarországon csak fölfelé lehet bukni.

Sonkodi Balázs 2014-ben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy nem volt nála jobban kereső államtitkár a kormányban. Abban az évben majdnem 300 millió forint jövedelmet tüntetett fel adóbevallásában.

Sonkodit már akkor Lázár János régi bizalmasaként emlegették, ezért is volt meglepő, amikor idén nyáron felmentették államtitkári pozíciójából. Ám hamar kiderült, hogy csak egy technikai változásról van szó. Kevesebb mint két héttel azután, hogy megszűnt az államtitkári megbízatása, új szerződést kapott, ugyanúgy a Miniszterelnökségtől.

A Hír TV közérdekűadat-igényléssel fordult a Miniszterelnökséghez és megkapta Sonkodi Balázs szerződését. Ebből derült ki, hogy Lázár János barátja nagyon jól járt a váltással. Államtitkárként havi egymillió forintot kapott a Miniszterelnökségtől, ezért például több helyettes államtitkár munkáját is irányítania kellett. Az új szerződése szerint ilyen kötelezettsége már nincs, mégis háromszor annyit fizetnek a munkájáért, mint korábban. Havi hárommillió forintot.

A Jobbiknál azt mondják, Magyarországon tényleg csak fölfelé lehet bukni. „Sok ilyen példát láthattunk. És azt is gondolhatnánk, hogy a Fidesz félreértette a Jobbik béruniós javaslatát. Mi nem arra gondoltunk, hogy rögtön az állami vezetőkön valósítsák meg, és háromszorosára emeljék a bérüket, ez még egyébként Nyugaton is egy nagyon jelentős bér, amit Sonkodi úr ugyanazért a munkáért fog kapni, és úgy gondoljuk, hogy ez nem egyedi eset. És úgy en bloc a bürokráciacsökkentés nem sikerült a kormánynak” – nyilatkozta Staudt Gábor, a párt országgyűlési képviselője.

A Világgazdaság néhány napja írt arról: 2010 óta megduplázódott a minisztériumi dolgozók létszáma. Míg az Orbán-kormány első évében 5700-an dolgoztak a minisztériumokban, ma már 10 ezren. A legnagyobb mértékben éppen a Miniszterelnökség létszáma növekedett, a kezdeti 93 fő helyett ma már 1500-an dolgoznak Orbán Viktor hivatalában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!