2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nagyapjától az oroszok vették el, tőle meg a kormány szeretné

2016. november 8., kedd 20:12, frissítve: csütörtök 11:24

Alkotmánybírósághoz fordulnak az etyekiek, ha a kormány nem módosít a felcsúti kisvasút nyomvonalán. A minisztérium törvénymódosítással törné le a helyiek ellenállását.

„Nem kívánom senkinek, inkább azt mondom, próbálja ki mindenki, hogy a birtokán átmenne egy vonat” – mondta Fischer László. A férfi az egyik olyan etyeki telektulajdonos, akinek birtokát érintené a felcsúti kisvasút meghosszabbított nyomvonala. Azt mondta, hogy a nagyapjától az oroszok vették el a földjét, tőle pedig a kormány szeretné. A környék fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztostól, Tessely Zoltántól költséges választ kapott, amikor felvetette neki a nyomvonal módosítását.

„Van rá mód, hogy elkerüljön minket, mi tettünk is javaslatot a szomszédommal, Kerényi Ferenccel. Meg is írtuk Tessely Zoltán úrnak, és ő azt válaszolta a múlt héten, hogy amennyiben mi akarunk más nyomvonalat, azt mi terveztessük meg azon a színvonalon, amit ők megcsináltak. Egy 5-10 milliót tegyünk a zsebünkből a projektjükbe, mert nem akarom, hogy a nyakamon keresztül menjen a vonat” – nyilatkozta Fischer László.

A felcsúti kisvasút meghosszabbításának ötlete a község legismertebb háztulajdonosától, Orbán Viktortól származik. A miniszterelnök Etyeken át egészen Bicskéig fektetne síneket.

„Van egy ilyen állandó eleme a magyar népességnek és a magyar politikai életnek, amit egyszerűen cinizmusnak lehet nevezni. De cinizmusból még nem épült semmi” – mondta még április végén Orbán Viktor.

A nyomvonal meghosszabbításáról hatástanulmány készült, amely szerint a beruházás vastagon veszteséges lenne. Etyek polgármestere nem állt kamera elé, telefonon annyit mondott, hogy az államtól hivatalos értesítést nem kaptak. Korábban az érintett telektulajdonosok közül többen úgy nyilatkoztak, hogy perelnek, amire várhatóan nem lesz lehetőségük. A kormány elejét venné az igazságszolgáltatásnak, és rendelettel jelölné ki a nyomvonalat. Rendeletet pedig nem lehet bíróságon megtámadni.

Az érintettek jogi képviselőjével telefonon beszéltünk, mert nyilatkozni nem akartak. Azt mondták, hogy ha az Országgyűlés elfogadja ebben a formában a törvényjavaslatot, akkor az Alkotmánybírósághoz fordulnak, mert szerintük ez alaptörvény-ellenes.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!