2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Nagy a káosz a budai Várban

2016. június 18., szombat 19:59, frissítve: vasárnap 16:12

Nagy a káosz a budai Várban a turistabuszok elseje óta életbe lépett korlátozása miatt. A Karmelita kolostor felújítása miatt ugyanis az autóbuszok a Lánchíd utca–Clark Ádám tér–Hunyadi János út útvonalon mehetnek fel a Várba és csak két megállóhely van, ahol leszállhatnak az utasok. Bár a budai Várat évente több, mint 3 millióan látogatják, a Magyar Idegenvezetők Szövetsége attól tart, hogy a felújítások miatt bevezetett korlátozás visszaveti a turisták számát.

Az építkezések miatt egyszerre mindössze nyolc jármű hajthat fel budai Várba, és csak a fel- és a leszállás idejére állhatnak meg a Vár területén.

Már tart a Karmelita kolostor felújítása, ide költözik majd Orbán Viktor hivatala. Az építkezés hétvégén sem áll le, a toronydaru szombaton is dolgozott. A felújítás miatt az autóbuszok a Lánchíd utca–Clark Ádám tér–Hunyadi János út útvonalon mehetnek fel a budai Várba. Két megállóhely van, ahol leszállhatnak az utasok. A percre beosztott forgalmat a helyszínen közlekedésirányítók segítik. „Sokkal többet kell várni az utasoknak, és nincs árnyék felettük. Tehát ezek általában idős emberek, és árnyék nélkül nagyon nehéz hosszan várakoztatni őket. Amit a buszban meg tudtunk csinálni, nekünk szerencsénk van, itt is van a buszunk, de általában azért nem olyan egyszerű ezt megoldani. Tehát túl sok a turista, és nagyon sok dolog nincs még rendbe téve itt” – fogalmazott Miljanovic Ana idegenvezető.

A budai Várat évente több mint 3 millióan látogatják, nyáron naponta több mint 10 ezer ember fordul meg itt. A Magyar Idegenvezetők Szövetsége attól tart, hogy a felújítások miatt bevezetett korlátozás visszaveti a turisták számát. „Naponta tízezres vendégforgalom volt, tehát ez mindenképpen csökkenni fog, ez most még csak próbaidő, úgymond bejáratós próbaidő, ugye ez most októberig megy el, ugye a Palota utat egyirányúsították lefele, és azok a rossz vizionálások és próféciák, hogy lehet, hogy két év múlva egyáltalán nem fogunk tudni feljönni a Várba, akkor viszont Budapest megszűnik turisztikai desztinációnak lenni. Most még egy biztonságos város vagyunk, de ha elveszítjük szerepünket, és azt a lehetőséget, hogy a Várhegybe jöjjünk, akkor kicsit meg fog halni a turizmus Budapesten” – fogalmazott Mészáros Eszter, a Magyar Idegenvezetők Szövetségének tagja.

Erről kérdeztük volna a kerület fideszes polgármesterét is, aki egyébként évek óta szorgalmazza a turistabuszok kitiltását a Várnegyedből, de Nagy Gábor Tamás most mégsem tartotta magát illetékesnek a témában.

–Turistabuszok kapcsán amúgy sem mi vagyunk illetékesek.
De önnek ez egy régi álma…
– Tehát nem mi vagyunk illetékesek, ez fővárosi hatáskör…
– Igen, igen, de önnek ez már egy régi álma volt, hogy ezeket a turistabuszokat…
– Hát most ez annyira bonyolult, annyira összetett… – fogalmazott Budavár polgármestere.

A tervek szerint a turistabuszok májusban életbe lépett korlátozása október 31-ig tart.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!